בדיקות לגילוי סוכרת הריון ולמה צריך אותן

21.05.17 יום א'
מאת:

רגע אחד אתן יורדת על פיצה שלמה ומקנחות בגלידה וברגע השני אתן מוצאות עצמכן סופרות פחמימות ונמנעות מסוכרים. ומה קרה בין שני הרגעים האלה? העמסת סוכר, אותה בדיקה שכל ההריוניות צריכות לעשות בין השבועות 24 ל-28 על מנת לגלות אם הן "זכו" בהריון מתוק במיוחד,

או במילים אחרות, בסוכרת הריון.

 

סוכרת הריון היא מצב שכיח האופייני לתקופת ההריון בלבד. כ- 5% מכלל הנשים בהריון בישראל מפתחות "אי-סבילות" לסוכר. כלומר, רמת הסוכר (גלוקוז) בגופן לאחר ארוחות, ולעיתים גם בצום, גבוהה מהרמה התקינה. מצב זה נגרם בשל הורמונים המופרשים מהשלייה לקראת השליש האחרון של ההריון, ולכן לאחר הלידה חוזרים לרוב ערכי הסוכר לנורמה.

 

 

סוכרת הריון לא מאובחנת ולא מטופלת עלולה לגרום לסיבוכים לאם ולעובר. עם זאת, חשוב לזכור שאם מגלים סוכרת הריון בזמן והיא מטופלת כראוי, רוב הבעיות והסכנות שכרוכות במצב זה יכולות להימנע. לכן, מומלץ לקיים את הבדיקות הכלולות בסל הבריאות בזמן ולא להילחץ גם אם התוצאות לא תקינות.

 

חלק ראשון: העמסת סוכר 50 גרם
את החלק הראשון של הבדיקה עושות כולן, זוהי בדיקת סקר הנקראת העמסת סוכר 50 גרם. בבדיקה זו אנחנו צריכות לשתות 50 גרם גלוקוז מדולל במים, ולבצע שתי בדיקות דם; הראשונה נלקחת לפני שתיית הגלוקוז והשנייה שעה לאחריה. תוצאות בדיקת הסקר לא יכולות להצביע על סוכרת הריון, אם כי על חריגה המרמזת על סיכוי לסוכרת.

 

תוצאה תקינה תהיה תוצאה של רמת גלוקוז נמוכה מ־130 מ"ג/ד"צ ואילו רמה של בין 130 ל-140 מ"ג/ד"צ נחשבת גבולית.

 

באם התקבלו תוצאות חריגות של 140 מ"ג/ד"צ ומעלה, צריך לעשות בהקדם העמסת סוכר 100 גרם, שהיא כבר בדיקה אבחנתית (כאשר רמת הגלוקוז בדם לאחר העמסת סוכר של 50 גרם היא 200 מ"ג/ד"צ או יותר, תינתן ישר אבחנה של סוכרת הריון מבלי לבצע העמסת סוכר של 100 גרם).

 

חלק שני: העמסת סוכר 100 גרם
החלק השני של הבדיקה, אותו עוברות רק מי שתוצאות בדיקת הסקר שלהן מצביעות על סיכוי לסוכרת הריון, הוא העמסת סוכר 100 גרם. בדיקה זאת נעשית בצום ובה אנחנו צריכות לשתות 100 גרם גלוקוז מדולל במים ולערוך ארבע בדיקות דם;

 

הראשונה - לפני שתיית הגלוקוז כדי לבדוק את ערכי הגלוקוז בצום

השניה - שעה לאחר מכן

השלישית - לאחר שעתיים

והרביעית - לאחר שלוש שעות.

 

 

לבדיקה הזאת כבר צריך להיערך מראש מאחר והיא מצריכה שהייה של שלוש שעות בקופת חולים וכן עלולה לגרום לתחושות של עייפות, בחילה וסחרחורות. כדי להעביר את הזמן תביאו אתכן חומר קריאה או אוזניות (זמן מעולה להאזין לפודקאסט של 9instyle).

 

מאוד חשוב להביא משהו לאכול מיד בתום הבדיקה שכן היא עלולה להסתיים בירידת סוכר. מומלץ גם לא לנהוג לאחריה ויש המביאות מלווה שישהה איתן לאורך הבדיקה.

 

 

תוצאה תקינה תהיה תוצאה של רמת גלוקוז עד 95 מ"ג/ד"צ בצום, ועד 180, 155, ו-140 מ"ג/ד"צ לאחר שעה, שעתיים ושלוש שעות בהתאמה. אבחנה ודאית של סוכרת הריונית תיעשה במידה ויש לפחות שני ערכים לא תקינים. כשמתקבל רק ערך אחד חריג יש להתייעץ עם הרופא המטפל שעשוי להמליץ על מעקב נוסף על מנת לשלול סכרת הריון.

 

סיבות נוספות לביצוע בדיקת העמסת סוכר 100, שלעיתים תתבצע ללא ביצוע בדיקת ה-50 המקדימה:
- הריונית עם קרוב מדרגה ראשונה הסובל מסוכרת
- הריונית שסבלה מסוכרת הריון בהריון קודם
- עובר הנחשב גדול לגיל ההריון
- ריבוי מי שפיר
- ועוד מספר מקרים הנתונים לשיקול דעתו של הרופא המטפל

 

חשוב לזכור!
כדאי מאוד להביא לבדיקות (50 ו/או 100) לימון סחוט. החמיצות של הלימון הופכת את תמיסת הגלוקוז למזכירה בטעמה לימונדה פושרת, ומקלה על השתייה ועל הבחילה מהמתיקות (יש קופות חולים שמוהלות את התמיסה בלימון מראש).

 

סטטיסטיקה מתוקה
בואו נדבר לרגע בסטטיסטיקה: כ־15% מהנשים בהריון יקבלו תוצאה לא תקינה בבדיקת הסקר לאחר שעה (גבוהה מ־ 140 מ"ג/ד"צ). אצל 15% מהנשים בהריון עם בדיקת סוכר לא תקינה תהיה גם הבדיקה של 100 גרם סוכר לא תקינה - לנשים אלו יש סוכרת הריון. מתוך נשים אלו, 40% בכלל לא יראו סימנים מוקדמים לתופעה.

 

הריון מתוק
אובחנתן עם סכרת הריון? אל דאגה! דיאטה נכונה, ספורט ולעיתים גם טיפול תרופתי יאזנו את ערכי הסוכר וימנעו את הסיבוכים האפשריים. לאחר שתאובחנו באופן רשמי תקבלו הפניה למרפאה להריון בסיכון שם תפגשו בדיאטנית וברופא סוכרת שילוו אתכן עד תום ההריון.

 

החדשות הטובות הן שתזכו "לפגוש" את העובר באולטרסאונד לפחות פעם בשבועיים וככל הנראה לא תעלו הרבה במשקל, אם בכלל! ומניסיון - הידיעה שאתן נכנסות למשטר דיאטה ובדיקות בשביל המטרה המתוקה בעולם - הבייבי שלכן - הופכת את כל החוויה לנסבלת וקלה בהרבה מהצפוי.

 

+++

 

עדי ארצי כהן - אמא טריה בחופשת לידה, אשת תוכן, הייטק ואמנות. מגדלת את עומרי המתוק עם בן זוגה רז, נגר אומן שמתמחה בבניית חדרי ילדים. מאמינה בלמידה וכי ידע הוא כוח. לאחר שגילתה שלקתה בסוכרת הריון פצחה במסע מחקר ולימוד מעמיק ועל הדרך גיליתה עולם שלם של שחיתות קולינרית דלת פחמימות.

Save

Save

Save

Save

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן
@imahotbstyle
הצטרפו אלינו באינסטגרם - הכי כיף איתנו!
אמהות בסטייל - המגזין