הרגע שאחרי הלידה, איך לדעת במה לבחור: אפס הפרדה, ביות מלא וביות חלקי.

26.12.21 יום א'
מאת:

ממש בקרוב, התא המשפחתי שלכם עומד להשתנות, הוא נוצר וגדל.
כבר בשלבים הראשונים של ההריון, אנחנו מבינות שאנחנו צריכות לקבל הרבה החלטות. אנחנו בוחרות ובודקות היטב מי הרופאים שיבדקו אותנו ואת העובר, מה המשמעות של כל בדיקה, אנחנו מחפשות את המוצרים שהכי יתאימו לנו ועוד אינסוף החלטות שעולם האימהות מזמן לנו.
מגיע השלב שבו אנחנו מתחילות להתכונן ללידה. אנחנו מנסות ללמוד ולהבין איך להתכונן לדייט שחיכינו לו כל כך הרבה חודשים. אנחנו נחשפות להרבה מושגים חדשים ודרכם מנסות להבין איך יראה הרגע שאחרי הלידה, במה לבחור? אפס הפרדה או ביות?


חלקנו וגם האימהות שלנו ידעו שהן מגיעות ללידה ולאחריה יש מי שיטפל בתינוק בזמן ההתאוששות.
כיום, אחרי הרבה בקשות מיולדות ופעילות של ארגון אפס הפרדה בישראל, במרבית בתי החולים ניתנת אפשרות לבחור ולהחליט מה יקרה אחרי הלידה. המשמעות היא שהבחירה אצלנו, לרוב ובמידה ואין הגבלה או אילוץ רפואי. אנחנו יכולות לבחור ולהחליט שהתינוק יישאר צמוד אלינו מרגע לידתו ועד השחרור, יעבור בדיקות רפואיות עם או בלי מלווה בזמן שאנחנו מתאוששת, אפשר להחליט ולבחור שהתינוק יחזור לישון בתינוקיה בלילה או במהלך היום.


יש כל כך הרבה אפשרויות ולכל בחירה יש את המשמעות שלה, במה ואיך לבחור?


המלצה הראשונה שלנו, היא להקשיב לבטן וללב. אנחנו מאמינות שבתוך תוכנו כל אחת מאיתנו יודעת מה הכי טוב ונכון לה ולתינוק שעוד מעט תפגוש. אחרי שהבנו מה הלב שלנו אומר, כדאי לקרוא על האפשרויות השונות וגם לדעת מראש מה האפשרויות הקיימות בבית החולים שבו אתן מתכננות ללדת.
ההמלצה השנייה שלנו, היא להבין שיכולים להיות שינויים. השינויים יכולים להגיע מהתחושה האישית שלנו אחרי הלידה וממצבים רפואיים שונים. גם אם דברים לא קרו בדיוק לפי התוכניות, יש לנו ידע וכלים שבהם נוכל להיעזר. באמצעותם אפשר לנסות להתאים את המציאות לתוכניות בדרך חלופית.
ריכזנו עבורכן מידע על כל האפשרויות לרגע שאחרי: אפס הפרדה, ביות מלא וביות חלקי.


מה המשמעות של אפס הפרדה ?


מהרגע הראשון שבו התינוק יוצא לאוויר העולם הוא צמוד לאמא. כל עוד המצב הרפואי מאפשר זאת, תוכלו להישאר ביחד עד השחרור. במידה ואת, אמא, מכל סיבה שהיא לא תוכלי לקיים אפס הפרדה, חשוב לדעת שהתינוק יוכל להיות צמוד למלווה, אם תרצו בכך.
אחרי הלידה במידה והמצב הרפואי מאפשר זאת, מניחים את התינוק על העור החשוף (חזה ובטן) ויעודדו לבצע skin to skin (גם המלווה שלך יוכל לבצע זאת), אמא ותינוק שזה עתה יצא מהבטן, במגע מלא ממש כמו שזה נשמע עור לעור. תוכלו לנשום את הריח הממכר של תינוק שרק נולד, להרגיש את העור הרך שלו, להתמסר לשעה של דייט הכי קסום שיכול להיות.
לעור לעור יתרונות רבים עבורנו ועבור התינוק. המגע של העור מחמם את גופכם ועוזר לכם להגיע לאיזון לאחר הלידה. הורמונים טובים מופרשים בזמן הזה והם מסייעים בהפחתת תחושת מתח וכאב.
החיבור הראשוני באמצעות המגע מסייע במקרים רבים ללידת שלייה מהירה. אם את בוחרת להניק, זאת יכולה להיות התחלה טובה להנקה. חלק מהתינוקות לאחר ההנחה על בטן האם נעים באופן אינסטנקטיבי לעבר החזה ויונקים.


התינוק צמוד אלייך, איך עושים את כל הבדיקות שצריך לעשות אחרי לידה ובזמן האשפוז במחלקת יולדות?


אתן יכולות לבחור ולהחליט שהבדיקות הראשונות של שניכם יעשו כשהתינוק עליכן במגע עור לעור. אפשר למשל לבדוק אם יש צורך בתפרים, אם השלייה מתחילה לצאת ועוד... אם יש צורך בהליכים רפואיים לאחר הבדיקות כמו תפירה, או לידת השלייה אפשר לבצע אותם גם במגע עור לעור. אנחנו ממליצות לבדוק את גישת בית החולים מול בית החולים שבו אתן מתכננות ללדת וגם באתר של ארגון אפס הפרדה.


מה אי אפשר לעשות? אי אפשר לשקול את התינוק. אפשר לבחור ולהחליט ששקילת התינוק תתבצע אחרי שעת הבונדינג הראשונה שלכם, ניתן גם לבקש שישקלו את התינוק ושהצוות הרפואי יחזיר את התינוק לא עטוף כדי שתוכלו להמשיך במגע עור לעור.

 

בהמשך, בזמן האשפוז במחלקת יולדות התינוק נשאר צמוד לאימו. גם בשלב הזה כאשר תתבקשו להגיע לבדיקות רפואיות אפשר ללוות את התינוק ולהישאר איתו לאורך הבדיקה, בדיוק כפי שמבוגר זכאי לליווי בעת בדיקה רפואית.

 

כיום, יש הרבה בתי חולים שמבינים את חשיבות אפס הפרדה ואת הצורך והחשיבות שיש לליווי התינוק בזמן בדיקות. לעיתים מאפשרים לבצע את הבדיקות גם בחדר שלכן במחלקת יולדות.
מעבר לבדיקות, ישנם מצבים רפואיים שכיחים אחרי לידה כמו טיפול בצהבת או מעקב אחרי סוכר בדם ליולדת עם סוכרת הריון שניתן לבצע גם באפס הפרדה. זה מתאפשר בזכות בקשות רבות מיולדות ותודות לפעילות של ארגון אפס הפרדה. באתר של ארגון אפס הפרדה תוכלי ללמוד על סיבות להפרדה והתמודדות איתן.

 

אז בעצם מה ההבדל בין אפס הפרדה לביות מלא?


ההבדל המשמעותי נמצא בשלבים שאחרי הלידה. באפס הפרדה התינוק נשאר צמוד לאימו מרגע יציאתו לאוויר העולם, בזמן הבדיקות וכל ההליכים הרפואיים.
בביות מלא מתבצעת הפרדה בשלבים שונים שלאחר הלידה. התינוק עובר לבדיקות ע"י הצוות הרפואי ללא ליווי או עם ליווי מרחוק. בסיום הבדיקות התינוק חוזר אלייך ונשאר איתך עד לשחרור, בדומה לאפס הפרדה.

 

חשוב לנו שתדעי שבכל המצבים, אפס הפרדה, ביות מלא וביות חלקי (שנתייחס אליו עוד רגע) האחריות היא שלך, בדיוק כמו שעתיד להיות בבית. אפשר ומומלץ להתייעץ עם הצוות בכל נושא, אתן מוקפת בצוות שיכול לסייע ולתמוך בכן בימים הראשונים שלאחר הלידה.

 

אפס הפרדה ואו ביות מלא יכולים להתקיים במידה ואין צורך בהשגחה או טיפול רפואי מיוחד. וגם, יש לנו אפשרות לבחור ולהחליט שאנחנו רוצות דרך אחרת וזה בסדר.

 

קיימת אפשרות נוספת שגם בה אפשר לבחור, ביות חלקי.


בדומה לביות מלא, לאחר הלידה התינוק עובר לצוות הרפואי לצורך קבלתו בתינוקיה וביצוע בדיקות רפואיות. בביות חלקי הזמן של התינוק מתחלק בין שהות בתינוקיה לבין שהות איתך. ברוב המקרים התינוק עובר לאימו בשעות קבועות מראש, לרוב אחרי השעות שבהן מתקיימות בדיקות רפואיות. בשעות הלילה התינוק חוזר לטיפול של צוות התינוקיה.
חשוב לדעת שבביות חלקי, אפשר לבקש מהצוות בתינוקיה דברים הקשורים בטיפול בתינוק. אם את רוצה שיקראו לך בלילה להניק או לתת בקבוק, את לא מעוניינת שיתנו מוצץ או כל בקשה אחרת, זה הכי לגיטימי לבקש. יחד עם זאת, צוות התינוקיה מטפלות במקביל במספר תינוקות ולכן לעיתים הבקשות לא נענות.
אחרי ההיכרות עם האפשרויות השונות: איך נגרום לרצון ולבחירה להפוך למציאות?

 

עוד בשלבים הראשונים של הכניסה לחדר לידה, בין ההתרגשות, צירים, שליחת הודעות למשפחה וכל הרגעים המרגשים שחיכינו להם. הצוות הרפואי ישאל מה התוכניות שלכן אחרי הלידה? הם כמובן לא מתכוונים לסושי שאנחנו, מפנטזת עליו כתשעה חודשים. הצוות בחדר לידה רוצה לדעת מראש מה הבחירה לרגע שאחרי הלידה: אפס הפרדה, ביות מלא או חלקי. במידה ולא שואלים, חשוב שתדעו שאתן צריכות לעדכן את הצוות ברצון שלכן, במיוחד אם אתן מעוניינות לקיים אפס הפרדה.

 

בהתאם לבחירה הצוות נערך להמשך, לרגע שאחרי הלידה. למשל, בחירה באפס הפרדה לעיתים מצריכה הגעה של אחות תינוקיה לחדר הלידה כדי לבצע רישום ובדיקה של ידוניי הזיהוי שקיבלתם, הצמידים הכי מרגשים.
זה החלק הראשון בחיי התינוק בעולם בכלל ובעולם שלכן בפרט. אחרי הלידה התינוק לומד להכיר את החיים שמחוץ לבטן שלך, על הטרימסטר הרביעי תוכלי לקרוא כאן.

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן
@imahotbstyle
הצטרפו אלינו באינסטגרם - הכי כיף איתנו!
אמהות בסטייל - המגזין