זכויות נשים בהריון ואחרי לידה: כל מה שמגיע לנו

27.10.19 יום א'
מאת:

חוויות ההריון והלידה הן כל כך חזקות, מטלטלות ומשנות חיים שלא תמיד אנחנו ערות לכל היבטים האפורים אך חשובים של הסטטוס החדש שלנו. אבל יש גם כאלה… בזמן ההריון ואחרי הלידה יש לנו זכויות שונות שחשוב לנו להיות מודעות אליהן, כדי שלא נפסיד את מה שמגיע לנו ושנדע לעמוד עליהן כשמגיע הרגע בו אנו זקוקות להן. והרגעים האלה תמיד מגיעים. 

 

אז אנחנו כאן כדי לפרט לכן בדיוק מה מגיע לכן, על מנת שתוכלו לוודא שאכן הזכויות שלכן מתממשות! שימו ברקע את המוזיקה החביבה עליכן כשאתן קוראות מידע הקשור לביטוח לאומי (משהו קופצני כדי לאזן את הכובד) ובואו נתחיל:

 

זכויות נשים בהריון  - ההיבט הרפואי

כחלק מזכויות נשים בהריון, רוב בדיקות ההריון כלולות בסל הבריאות ומגיעות לכן כמבוטחות של קופת החולים. חלקן כוללות השתתפות עצמית בעלות נמוכה. הבדיקות היחידות שאינן קיימות בסל הן סקירת מערכות מוקדמת - שגם היא ניתנת לרוב למבוטחות בביטוחים המשלימים, עם השתתפות עצמית נמוכה. בדיקת צ'יפ גנטי אינה נכללת בסל אם כי בשנים האחרונות ניתן לקבלה בחינם מגיל 35 בחלק מבתי החולים.

 

 

זכויות נשים בהריון - ההיבט התעסוקתי

ישנן לא מעט זכויות המגיעות לנשים בהריון בהיבט התעסוקתי, ומודעות להן תעזור לכן מאוד מול המעסיקים:

 

הודעה למעסיק ופיטורים - אם אתן בהריון, החל מחודש חמישי אתן מחויבות להודיע על כך למעסיק, אלא אם כן אתן עובדות בעבודה הכוללת חשיפה לקרינה או לחומרים מסוכנים, ואז יש להודיע מיד עם הכניסה להריון. עובדות בהריון מוגנות מפני פיטורים ופגיעה בהיקף המשרה שלהן. זאת בתנאי שישנו ותק של חצי שנה אצל אותו מעסיק. 

נוסיף כאן כוכבית, שכן יש למעסיק אפשרות לפטר עובדת כאשר הוא מקבל לכך היתר מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד הכלכלה. ההיתר כמובן לא יינתן אם המעסיק יודה שסיבת הפיטורים היא ההריון. לכן, אם נתקלתן לסיטואציה עגומה בה אתן מפוטרות בשל ההריון אבל המעסיק לא מודה בכך, כדאי לאסוף הוכחות כדי שניתן יהיה להגיש תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה לצורך קבלת פיצויים. 

 

 

היקף משרה - מלבד האיסור על פיטורים בזמן ההריון, על פי החוק המעסיק גם אינו רשאי להוריד לאישה בהריון את היקף המשרה. גם כאן מדובר בעובדות בעלות ותק של חצי שנה. ושוב, כמו בנושא הפיטורים גם כאן המעסיק יכול לבקש היתר ממשרד הכלכלה, ולשכנע כי אין מדובר בסיבה הקשורה בכל דרך להריון. מובן שאם ההריונית עצמה ביקשה את ההפחתה אז אין בכך שום בעיה. בנוסף, למעסיק מותר לשנות את היקף המשרה אם ההפחתה בהיקף חלה על כל העובדים החתומים על הסכם קיבוצי או שהתפוקה ירדה מסיבה שאינו קשורה למעסיק או להריון. גם כאן, במקרה של פגיעה בזכויות ניתן לפנות לבית הדין האזורי לעבודה, וכדאי לרכז בידכן ההוכחות לכך שהפגיעה בהיקף נובעת מההריון ולא מסיבות אחרות. 

 

בדיקות רפואיות - עוד זכות במסגרת זכויות נשים בהריון שחשוב מאוד להיות מודעות לה היא הזכות לקבלת שכר עבור שעות היעדרות שנובעות מבדיקות רפואיות שקשורות להריון כמו אולטרסאונד, בדיקות דם, מי שפיר ועוד. סך הכל אתן זכאיות ל-40 שעות בתשלום, כאשר נשים העובדות במשרה חלקית זכאיות לשעות העדרות הנקבעות ביחס לשעות העבודה של המשרה. כלומר, אם עובדת במשרה מלאה (182 שעות) זכאית ל-40 שעות, עובדת במשרה של פחות שעות תהיה זכאית לחלק היחסי בהתאם. 

 

בני זוג - ומה לגבי בני הזוג שלכן? כאן יש כמובן הרבה מאוד מקום לשיפור מבחינת הזכויות הקבועות בחוק, לדעתנו לפחות... כל עובד זכאי לשבעה ימים של היעדרויות בשנה על חשבון ימי המחלה הצבורים שלו בעקבות הריון או לידה של בת הזוג (ועל זה נאמר: תודה באמת). ומהם התנאים למימוש הזכות? לא מדובר ממש בליווי שלכן לבדיקות השגרתיות, אלא אם מדובר בבדיקות או טיפולים שכרוך בהם סיכון לחייכן או לעובר, או עבור נשים שזקוקות לסיוע פיזי כדי להגיע לבדיקה. אם עברתן הפלה, המדינה "מפנקת" את בני הזוג שלכן בזכות ללוות אתכן עד 24 שעות מסיום הביצוע (כי אז החיים לגמרי חוזרים לשגרה, לא?). כמובן שהם זכאים גם להיות נוכחים בלידה (ועד 24 שעות אחרי). 

 

 

ומה קורה אחרי 24 שעות? בן הזוג יכול להיעדר מהעבודה גם ללא הסכמת המעסיק שלו עד חמישה ימים. שלושת הימים הראשונים יירדו מימי החופשה והוא יקבל עבורם שכר, אם אין לו מספיק ימי חופשה, ימים אלה יחושבו כחל"ת. שני הימים הבאים יירדו מימי המחלה. אם במקום העבודה של בן הזוג נהוג לקבל בימים השני והשלישי 5 אחוז מהשכר - זה מה שהוא יקבל. אם בימים אלה מקובל לתת שכר מלא, הוא יקבל שכר מלא על ימים אלה. 

 

זכויות לאחר הלידה

חופשת לידה - אחרי הלידה, כמובן שאתן זכאיות לחופשת לידה (אם אפשר לקרוא לזה כך…). אם יש לכן ותק של שנה בעבודה, אתן זכאיות ל-26 שבועות, ואם הוותק הוא פחות משנה אתן זכאיות ל-15 שבועות. ללא תלות בוותק שלכן, כאשר מסתיימת חופשת הלידה מותר לכן לקחת חל"ת, כאשר במהלכה וגם חודשיים אחריה אסור למעסיק לפטר אתכן. את חופשת הלידה מותר לכן לקחת עד שבעה שבועות לפני הלידה עצמה. במהלך החופשה אתן ממשיכות לצבור זכויות סוציאליות. שימו לב שהפנסיה שלכן ממשיכה לרדת גם במהלך החופשה. 

 

 

דמי לידה - במהלך חופשת הלידה שלכן תקבלו דמי לידה. איך נקבע הסכום? לפי ברוטו השכר בשלושת החודשים או ששת החודשים לפני הלידה (הגבוה מביניהם). לעצמאיות יחושבו דמי הלידה לפי ההכנסה ממנה ירד הביטוח הלאומי בשלושת החודשים לפני הלידה או בשלושת החודשים בתקופה המקבילה לפני שנה - הגבוה מבין השניים. בהתחלה דמי הלידה משולמים לפי המקדמות שהעבירה העובדת לביטוח לאומי ועם קבלת השומה מחושבים דמי הלידה שוב על בסיס האופציה הגבוהה בין שתי ההכנסות. מי שהיא גם שכירה וגם עצמאית תקבל את דמי הלידה על פי הכנסתה כשכירה וגם כעצמאית.

 

חופשת לידה לבני זוג - ומה עם חופשת לידה לבן הזוג? מעבר לחמשת הימים המופלאים שהחוק מאפשר לאבות, החל מאפריל 2017 בני זוג רשאים לקחת שבוע של חופשת לידה יחד עם בת הזוג, כל עוד היא מוותרת בכתב(!) על דמי הלידה בשבוע האחרון של חופשת הלידה שלה. במקרה כזה בן הזוג יהיה זכאי גם לדמי לידה (אם שולם ביטוח לאומי עבור 10 מתוך  14 חודשים או 15 מתוך 22 חודשים לפני שיצא לחופשת הלידה). 

אפשר גם לחלוק את חופשת הלידה: אם בחרתן לקצר את חופשת הלידה ולחזור לעבודה אחרי חודש וחצי, בן הזוג שלכן יכול להשלים את הזמן שנותר לכן ולקחת את החופשה בעצמו. הוא זכאי לחלק היחסי של החופשה שאתן הייתן מקבלות לפי זכאותכן, אם הייתן ממשיכות לכל התקופה, ולא יותר מכך. אם למשל, הייתן זכאיות לשלושה חודשים ובן הזוג החליף אתכן אחרי חודש וחצי, הוא יהיה זכאי לחודש וחצי הנותרים בלבד. 

 

 

ומה קורה אחרי חופשת הלידה? 

תנאי העסקה - אחרי הלידה אתן אמורות לקבל את כל התנאים הנדרשים להשתלבות מחודשת בעבודה שלכן כמו שצריך. לכן, המעסיק חייב לאפשר לכן לחזור לאותה משרה ובאותם תנאים בדיוק. אם ישנו שינוי כלשהו, הוא יכול להוות עילה לתביעה בבתי הדין לעבודה. ניתן לשנות את התנאים רק אם נעשו שינויים ארגוניים במקום העבודה, אבל אז המעסיק מחויב להציע עבודה דומה בהיקף ובשכר דומים.  

פיטורים - אחרי הלידה ישנו איסור על המעסיק לפטר אתכן, במשך חודשיים לאחר חופשת הלידה. גם כאן יש לו סוג של way out והוא יכול לבקש אישור מיוחד משר הכלכלה, אבל התנאים לקבל ההיתר הם נוקשים במיוחד, ומחייבים מצב של פשיטת רגל או סגירת העסק. אם הוא עושה זאת ללא ההיתר, הוא ישלם קנס כספי. כך שהחוק אמור להגן עליכן, ולדאוג לכך שההשתלבות שלכן בחזרה בעבודה תהיה הכי חלקה שאפשר.

 

 

++++

 

שיהיו לכם הריון ולידה קלים, וזכרו לעמוד על הזכויות שלכן! ואתן מוזמנות לדבר איתנו זכויות נשים בהריון ואחרי לידה בקבוצה הסודית כמובן..  

וגם - זכרו שבין כל הזכויות שמגיעות לכן, מגיע לכן רגע של מנוחה עם כוס קפה (או תה. או צ'אי) לפינוק! שמרו על הפיס אוף מיינד שלכן ושל העובר שלך וקחו זמן לנוח… שהעולם יחכה:)

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן
@imahotbstyle
הצטרפו אלינו באינסטגרם - הכי כיף איתנו!
אמהות בסטייל - המגזין