קחו נשימה עמוקה: מה זה השליש הרביעי ואיך מתמודדים איתו

11.01.18 יום ה'
מאת:

לטבע יש את הסודות שלו, וכך קרה שאנחנו יולדות את הגורים שלנו לאחר 9 חודשים, למרות שמבחינת יכולות ההישרדות שלהם שם בחוץ, הם לגמרי היו צריכים עוד זמן רחם.


שלושת החודשים הראשונים בחייו של התינוק, המכונים גם "השלישי הרביעי" הם בדיוק הזמן זה. זהו זמן רגיש ומורכב, בעיקר של הסתגלות - עבורם ועבורנו. הזמן הזה מלווה בלמידה משותפת, בהורמונים מקפצים (אצלנו), בכי קורע לב (אצלם ואצלנו) ובעייפות ובחוסר שגרה מוכרת המלווה את כל ההתרחשות. זמן לא פשוט לכל הדעות. אז איך עוברים את התקופה הזו בשלום? מחכים בסבלנות, נעזרים בכל מי שאפשר וגם מבינים את המקור להתנהגויות הללו, שפתאום משנה את כל התמונה.

 

gallery neshima1

 


בחודשי חייו הראשונים התינוק עובר מעבר בלתי נתפס ממש. רק תחשבו על השינוי התהומי שהוא עושה מסביבת מים חמימה ועוטפת, מוגנת ואפילה לסביבה חדשה מוארת ומלאת קולות לא מוכרים, בה הוא צריך ללמוד לשאת את גופו, שהיה חסר משקל במים. הוא צריך ללמוד לנשום בכוחות עצמו, לחוות קור, רעב, קולות, צלילים, מגע, ריחות.


גופו הקטן, שהיה מכונס עד כה בתנוחה עוברית הופך להיות פרוץ והוא מחפש את הגבולות שלו - רק תחשבו על זה, ואולי תקבלו זווית נוספת על הגור הקטן, שהבכי הבא שלו והרצון שלו להיות קרוב לגוף של אמא יתקבל ביתר הבנה.
מתוך המקום הזה אנחנו הופכים לשמש עולם ומלואו עבורו.

 

הקול שלנו מזכיר לו קול מוכר, אותו שמע במהלך ההריון ומשמש עבורו כעוגן בתוך הג'ונגל הזה אליו הגיע, אז שירו לו כמה שיותר, דברו איתו, המהמו לו. מעבר לזה שיעזור לו לרכוש שפה, זה ירגיע אותו.

 

gallery neshima2 

 

 


גם הריח שלנו מוכר לו והוא מאפשר לו להרפות, להרפות מהצורך להתכונן למה שלא מכין לו עולם ההפתעות הזה. אגב, לא סתם אנחנו מסניפים אותם כל הזמן - הריח שלהם כל כך מתוק שאנחנו דואגים להריח אותם ללא הפסקה. מסתבר שהרבה מידע עובר אלינו ואליהם דרך הריח ואפילו הגוף החכם שלנו יודע איזה נוגדנים הוא צריך לייצר בהנקה לתינוק באמצעות הריח והרוק (נשיקות).


צליל הדופק שלנו, המוכר לו גם הוא מהבטן, יעזור לו להרגיש מוגן ובטוח, ישחזר את התקופה ברחם, אליה אומרים שכולנו מתגעגעים אליה לעד. שימו אותו עליכם, עור נוגע בעור, פנים (שלו) לחזה (שלנו) שירגיש, שינשום את הריח, שירגע לקול הדופק שלנו.

 

gallery neshima3

 



חשוב לזכור שבחודשי חייו הראשונים החיבוקים, הקרבה, הזמן על הידיים שלנו אינם "פינוק" (מגע אוהב וחיבוקים אף פעם אינם נחשבים לפינוק, אבל זה כבר לכתבה אחרת) - הם ההזנה וההגנה להן הוא נזקק. אז כל העולם יחכה, עכשיו אתן עם הבייבי הקטן, בשליש הרביעי המשותף שלכם, שיעבור כל כך הרבה יותר מדי מהר ממה שאתן חושבות.


כמה טיפים שימושיים שיעזרו לכן לצלוח את התקופה הזו:

 

1. מנשא, מנשא ועוד פעם מנשא!
האפשרות לשאת את התינוק צמוד צמוד אלינו ולהישאר עם ידיים משוחררות היא דרך נפלאה להעניק לתינוק מענה מושלם לכל הצרכים שלו אך במקביל לדאוג גם לעצמנו. אפשר לעשות הכל עם מנשא: לאכול, ללכת לשירותים, לשחק עם האחים הגדולים, לבשל, לצאת מהבית להתאוורר - הכל!


איך יודעים איזה מנשא יתאים לגב שלכן ולצרכים של הבייבי? קשה לדעת מראש לכן יש לנו שתי הצעות ייעול שיכולות לעזור:


- להתאבזר מראש בכמה סוגי מנשאים שיחכו לכן בבית לאחר הלידה. אין צורך לקנות כל כך הרבה מנשאים, מדובר בפריט שמשתמשים בו לפרק זמן קצר, ניתן לכבס והוא נשמרים כחדש. אפשר לשאול מחברות או לפרסם בקבוצות פייסבוק מקומיות שאתן מחפשות מנשאי ניו-בורן. תמיד יהיו אימהות שיקפצו על האפשרות להיפטר מהמנשא שמעלה אבק אצלן בבית.


- אפשרות נוספת היא להזמין הביתה יועצת מנשאים, היא תגיע ובאמתחתה שלל מנשאים מסוגים שונים אותם תוכלו למדוד ויחד איתה להחליט מה הכי נוח ומתאים ולרכוש ממנה אותו.

 

2. גיוס תמיכה מהסביבה
נושא השליש הרביעי איננו מדובר בחברה שלנו. למעשה, רובם הגדול של ההורים הטריים בכלל לא מודע לקיומו של השליש הרביעי מה שרק מוסיף לתסכול ומקשה על ההתמודדות עם התינוק החדש והבוכה. כך שאם הופתעתן מהמידע הזה (כמו שאנחנו הופתענו כשהיינו אמהות טריות) חשוב שתעבירו אותו הלאה, לכל מי שמקיף אתכן. לבן זוג, להורים שלך, להורים שלו, לאחים ולאחיות שלכם, לחברים הטובים.

 

זה הזמן לגייס ערימות של תמיכה ועזרה מהקרובים אליך, זה לא הזמן לביקורת ושיפוטיות שמסתמכת על מידע שגוי שנפוץ בחברה הישראלית במשך כמה וכמה עשורים. התמיכה יכולה להיות מורלית בכך שתקבלו פידבקים וחיזוקים חיוביים ולא דברי ביקורת והצעות ייעול לא מציאותיות או עזרה פיזית שתעזור לכן להתמסר עכשיו לבייבי הקטן שזקוק לכן כמו עזרה בבישולים, עם הכביסות, עם הכלים ועם האחים הגדולים במידה ויש כאלה בבית.

 

gallery neshima5

 

3. מיטת/עריסת תינוק מתחברת למיטה של ההורים
לינה משותפת של התינוק באותו חדר עם ההורים יכולה לעזור מאוד להתמודד עם התקופה המאתגרת הזאת ואפילו מומלצת ע״י משרד הבריאות כחלק מההנחיות ללינה בטוחה. כדי להקל על הקרבה לתינוק ועל הטיפול בו בלילה מומלץ להצטייד במיטה או עריסה ללא דופן אחת כך שניתן להצמיד אותה למיטת ההורים וכך לייצר חיבור וקרבה מקסימלית לתינוק. עוד על הנושא אתן יכולות לקרוא כאן >

 

gallery neshima4

 

 

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן
@imahotbstyle
הצטרפו אלינו באינסטגרם - הכי כיף איתנו!
אמהות בסטייל - המגזין