הריוניות? מניקות? כך תיערכו לקראת צום

24.09.19 יום ג'
מאת:

אתן מכירות את זה יותר טוב מאיתנו… את חשקי ההיריון המוזרים סביב התפריט היומי: יש מי שפותחת את היום בקרקרים יבשים כדי להתגבר על הבחילה, אחרת תפצח אותו עם סנדוויץ' טונה כי יש לה קרייב בלתי מוסבר והשלישית עם קערת פירות כדי להתרענן קצת. כמו בכל דבר, לכל אחת יש את הבחירות שהכי טובות לה, סביב המצבים הכה רגישים פיזית ונפשית של הריון והנקה. ביום כיפור הדברים משתנים. חלקנו, גם ההרות או המניקות, יבחרו לצום, למרות שזה לא מה שהגוף מרגיש שהכי בא לו לעשות באותו הרגע. 

 

אנחנו לא שופטות שום בחירה שהיא, אך מאמינות שחשוב מאוד להקפיד על הבריאות, בכל מצב ובמיוחד סביב הריון והנקה. לכן, פנינו לנשות מקצוע שמומחיות בנושאי תזונה בהריון ובהנקה, כדי לקבל מהן את העצות הכי הכי נכונות עבור נשים בהריון או מניקות, שבוחרות לצום ביום כיפור. 

 

 

את הטיפים החשובים לנשים בהריון קיבלנו מטובה קראוזה, דיאטנית לנשים בהריון ואחרי לידה. אם אתן בהריון ומתכננות לצום ביום כיפור הקרוב, כדאי לכן מאוד ליישם:

 

מה חשוב לדעת על צום והריון?

הריון וצום הם שני דברים שלא ממש הולכים יחד. יש שני היבטים בעייתיים בצום: המחסור באוכל והמחסור בשתיה. לכל היבט יש אפקט אחר על האישה ההרה. 

 

מחסור באוכל - כשאישה הריונית לא אוכלת היא מנצלת את כל מאגר הפחמימות בכבד (הנקרא גליקוגן) תוך כ-12 שעות. מכיוון שהגלוקוז, הסוכר שבדם, הוא הדלק העיקרי של המוח.  המוח בשלב זה עובר לדלק החלופי שלו, קטונים, חומרים שנוצרים מפירוק שומן (אחד מהם הוא אצטון). כך קיים סיכון תיאורטי למצב למצב הנקרא קטוזיס. נשים הריוניות ייכנסו למצב קטוזיס מהר יותר מנשים שאינן בהריון, ומחקרים שנעשו על בעלי חיים בהריון הראו שמדובר במצב שאינו טוב לעובר. עם זאת, חשוב להדגיש כי כאשר מדובר בצום של כיממה קשה לדעת אם באמת יכול ממש להיגרם נזק, וההיגיון אומר שבפרק זמן קצר כזה ההשפעה היא זניחה. למרות זאת, זהו אינו מצב רצוי.  

 

מחסור בשתיה - ההימנעות משתיה בעת הצום ביום כיפור מוביל לדרגה מסוימת של התייבשות, מה שמעלה את ההורמון ADH, שמפחית בכמות השתן, כדי לאזן את הנוזלים בגוף. להורמון זה ישנה השפעה זהה לאוקסיטוצין, שיוצר בגוף צירי לידה. לכן, ביום כיפור, ישנן נשים המגיעות לבתי חולים עם צירים בעקבות הצום. מובן שלא רצוי להגיע ללידה מוקדמת בעקבות צום. ועבור נשים שבכל מקרה מועדות ללדת, גם הן יעדיפו ללדת ביום רגיל, בו בתי החולים מאויישים בצוותים מלאים. 

 

 

אז האם כדאי לוותר על הצום? 

קודם כל, אם מדובר בהריון בסיכון, צום אינו מומלץ בשום פנים ואופן. רק כאשר אין שום גורמי סיכון אפשר לשקול את האפשרות של צום. עבור מי שהדבר חשוב לה במיוחד מטעמי דת ומסורת, מומלץ לפנות לסמכות הדתית המקובלת עליה, ולבדוק אילו הקלות בצום מקובלות הלכתית ואפשריות מבחינתה. ישנה למשל את האפשרות ההלכתית של "אכילה ושתיה לשיעורין" המאפשרת מעט אכילה ושתיה במצבים רפואיים. 

 

ומהן ההמלצות לאכילה לפני הצום?

ההמלצות אינן שונות מההמלצות לכלל הציבור: רצוי להוריד בהדרגה בשבוע שלפני יום הצום את הקפאין כדי שלא להגיע למצב של כאב ראש בשל הפסקת צריכת הקפה. בהריון בכל מקרה לא מומלץ לשתות יותר משתי כוסות קפה, אז גם אותן כדאי להפחית בשבוע שלפני הצום. ביומיים שלפני הצום כדאי להרבות בשתיית מים. ביממה שלפני הצום רצוי לאכול בכל ארוחה פחמימות מורכבות כמו לחם, בורגול, פסטה אורז ועוד דגנים, וכן קטניות כמו עדשים, שעועית, אדממה, אפונה ועוד כדי למלא את מאגרי הגליקוגן למקסימום. לכל עדה יש את המאכלים המסורתיים שלה לפני הצום, שברובם כוללים גם לא מעט פחמימות. כדאי גם כמובן לשתות הרבה ביממה שלפני הצום. 

בזמן הצום חשוב להישאר במנוחה ובסביבה ממוזגת, ובכל מקרה של הרגשה רעה, להפסיק את הצום ובמידת הצורך לפנות לעזרה רפואית.

 



לילי עוזיאל, יועצת הנקה IBCLC הוסיפה לנו מידע חיוני ועצות חשובות מאוד עבור נשים מניקות שצמות ביום כיפור: 

 

מה חשוב לדעת על צום והנקה?

צום יום הכיפורים נמשך 25 שעות ועלול לגרום לכל מי שצם תחושות של חולשה, כאב ראש, סחרחורת ועוד. כך גם אצל האשה המיניקה ולעיתים במידה רבה יותר לעומת חברתה אשר אינה מיניקה. אישה מיניקה חשופה יותר להתייבשות וכן עלולה לחוש ירידה מסוימת בייצור החלב (אשר בדרך כלל חולפת עם החזרה לתזונה רגילה). זה במיוחד כך בחצי השנה הראשונה לאחר הלידה, בה ההנקה היא בלעדית. 

אימהות מיניקות מדווחות שלעיתים קרובות התינוקות היונקים שלהן נטו לבכות יותר בעת הצום והיו חסרי שקט בעת ההנקה, במיוחד לקראת סוף שעות הצום, כנראה בשל ירידה מסוימת בעוצמת הזרימה. עם זאת, לילי מספרת שפגשה גם נשים מיניקות שלא חשו ברע יותר מאשר בעת צום כאשר אינן מיניקות. חשוב לציין שאם קיימות נסיבות בריאותיות מיוחדות אצל האישה או הילד/ה כדאי להתייעץ עם רופא/ת ילדים ולבדוק האם בכלל מותר לצום.

 

מהן ההמלצות עבור נשים מיניקות שרוצות לצום?

כמו ההמלצה הכללית, גם עבור נשים מיניקות: כמה יממות לפני תחילת הצום כדאי  להרבות באכילת פחמימות מורכבות (שמתפרקות לאט בגוף) ובשתיים מים. ממש כמו אצנים המשתתפים בריצות מרתון. אם חשים בירידה מסוימת בתפוקה אפשר לעזור על-ידי הזרמת חלב, בלחיצה מתמשכת על החלק של השד שקרוב לגופך. 

 

כדאי להכין מראש מנות של חלב שאוב לשעות המאוחרות של הצום, למקרה שההנקה אינה מתאפשרת. כדאי לקחת בחשבון איזו דרך האכלה תומכת הנקה יכולה להתאים. אם מדובר בגיל המתאים למזונות משלימים – כדאי לתכנן את ארוחות המזונות המשלימים כך שבמידת האפשר יוצעו ליונק/ת בשעות שלקראת סיום הצום.

 

לנשים מיניקות מומלץ מאוד לנוח במהלך הצום, ולצמצם את הפעילות למינימום ההכרחי. מבחינה הלכתית צום נחשב יותר חשוב מאשר תפילה בבית הכנסת ולכן אישה שאינה חשה בטוב יכולה להניק בשכיבה במיטה (ככל שגיל התינוק מאפשר זאת) כדי לשמור על הכוחות. בנוסף, חשוב לדאוג לעזרה. חשוב לדעת שעזרתו של בעל המסייע לרעייתו שמניקה בעת שצמה נחשבת חשובה יותר מבחינה הלכתית לעומת הליכתו לבית-הכנסת.

 

 

מהן ההמלצות לנשים מיניקות אחרי תום הצום?

לאחר תום הצום כדאי להניק לעיתים תכופות כדי לסייע לתינוק לרוות, למרות ירידה זמנית בייצור החלב. במידת האפשר, לא מומלץ להשתמש בתרכובת מזון מלאכותית לתינוק בעת הצום, כדי לא לפגוע בסגולות החיסוניות של ההנקה ובכושר ייצור החלב. לא רק כמות החלב, אלא גם הרכב החלב משתנה מעט בעת צום, אולם לא בצורה שעלולה להשפיע לרעה על תינוק בריא. עם החזרה לאכילה ולשתיה כרגיל כדאי להתחיל בשתייה מתונה ולא לשתות כמויות עצומות בבת אחת, כדאי לאכול מזונות מזינים ועשירים בנוזלים כמו מרק. מומלץ לחזור לפעילות באופן הדרגתי.

 

היו לכן חוויות שתרצו לחלוק בנוגע לצום והנקה או הריון? נשמח שתספרו לנו בתגובות!

 

 

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן
@imahotbstyle
הצטרפו אלינו באינסטגרם - הכי כיף איתנו!
אמהות בסטייל - המגזין