לידה עם אפידורל: המדריך המלא

01.03.22 יום ג'
מאת:

לפני הלידה אנחנו מתייעצות עם חברות, מחפשות לשמוע סיפורי לידה ומנסות להבין מה נכון עבורנו: לידה עם משכך כאבים, אפידורל או לידה טבעית. אנחנו רוצות שתדעי שאין תשובה אחת נכונה. לכל אישה מתאים משהו אחר. לחלק מהנשים חשוב ללדת עם כמה שפחות כאב ולחלק חשוב ללדת בלי התערבויות חיצוניות. כל בחירה והחלטה היא לגיטימית.


כל לידה היא שונה, היא שונה בין נשים והיא שונה בין הלידות שאנחנו עוברות, הלידה השנייה לא תמיד דומה ללידה הראשונה. ההמלצה שלנו היא להכיר את האפשרויות השונות כדי שמראש הידע יוכל לעזור בקבלת החלטה. גם שברגע האמת, אם יש שינויים בתוכניות הבחירה השונה תוכל להתקבל מתוך מקום של ידע והיכרות עם השינוי.


ריכזנו עבורכן את כל מה שאתן צריכות לדעת על לידה עם אפידורל, כדי שתוכלו להגיע ללידה הכי מוכנות שאפשר.


אז מה זה בכלל אפידורל ואיך הוא יכול לעזור?


אפידורל הוא קיצור לשם האזור בגוף שאליו מוזרק חומר ההרדמה, החלל האפידורלי שנמצא בעמוד השדרה. החומר המרדים מטפטף דרך צינורית גמישה ודקה ומרדים את כל פלג הגוף התחתון. מספר דקות לאחר קבלת האפידורל אמורה להיות הקלה בעוצמת כאבי הצירים. בחלק מהמקרים ייתכן ותישאר תחושה של צירים אך עוצמתם נמוכה בהרבה. אם את מרגישה את הצירים באותה עוצמה ואת לא חשה בהקלה עדכני את הצוות הרפואי שיוכל לבדוק זאת ולעזור לך.


אחרי קבלת אפידורל כל פלג הגוף התחתון רדום ולכן אי אפשר לרדת מהמיטה. לאורך הלידה הצוות הרפואי יבצע מעקב מדדים (כמו דופק וצירים) בעזרת אמצעי ניטור שונים. בנוסף, מכיוון שאי אפשר לרדת מהמיטה וכל החלק התחתון רדום מתבצע חיבור לקטטר כדי ששלפוחית השתן תוכל להתרוקן במהלך הלידה ואחריה.


כל השלבים: רגע לפני הקבלה ועד ההקלה שאחרי


זריקת האפידורל מתבצעת על ידי רופאה מרדימה והתהליך עצמו אורך בין 15-20 דקות. בחלק מבית בתי החולים המלווים שלך יתבקשו לצאת מחדר הלידה בזמן הזה, הם יוכלו לחזור מיד בסיום התהליך. יש בתי חולים שמאפשרים למלווה להישאר, יש בתי חולים שזה תלוי במצב באותו הרגע, גם מבחינת הצוות וגם מבחינת היולדת והמלווים.


לפני קבלתו, חשוב לקבל עירוי נוזלים כדי להימנע מירידת לחץ דם שיכולה לקרות בעקבות קבלת האפידורל. תתבקשי לחתום על טופס הסכמה, בדומה לכל מצב רפואי אחר שבו יש התערבות. הרופאה המרדימה והצוות הרפואי ישאלו שאלות וכך יבינו אם אין מניעה לקבל אפידורל. בהמשך הכתבה נתייחס לסיבות שיכולות למנוע את קבלתו.


הרופאה המרדימה מבצעת חיטוי של הגב התחתון ותתחיל עם זריקת הרדמה מקומית כדי שלא יורגש כאב בזמן קבלת האפידורל, ייתכן ותהיה תחושת לחץ מקומי באזור שבו מתבצע ההליך. אחרי ההרדמה המקומית תצטרכי להקשית את גבך, המיילדת תסייע לך למצוא תנוחה מתאימה. הקשתת הגב מבליטה את חוליות הגב התחתון, כך שהרופאה המרדימה תוכל למצוא בצורה טובה יותר את האזור שאליו היא תחדיר את המחט והצינורית. המחט דקה מאוד ולאחר החדרתה תוכנס צינורית דקה מאוד וגמישה. בסיום, המחט נשלפת ואת נשארת עם צינורית שאת לא אמורה להרגיש.


הצינורית מחוברת לחומר מרדים שמטפטף באופן קבוע לפי מינון שמותאם באופן אישי לפי פרמטרים שונים של הצוות הרפואי. השפעת האפידורל מתחילה אחרי מספר דקות מהרגע שבו חומר ההרדמה מתחיל לזרום. בחלק מבתי החולים יש אפשרות לשלוט בקבלת חומר מרדים נוסף, זה מתבצע באמצעות כפתור שמחובר לצינורית שדרכה זורם חומר ההרדמה. התוספת מוגבלת, כלומר גם אם תלחצי כל הזמן תתקבל תוספת מוגבלת כך שלא תוכלי לקבל מנה חריגה.


באיזה שלב של הלידה כדאי לקבל אפידורל?


לרוב האפידורל יינתן בשלב של לידה פעילה, כלומר מפתיחה ארבע. במצבים שונים כמו ירידת מים אפשר לקבל אפידורל עוד לפני. זה משתנה בין בתי החולים ולכן כדאי לבדוק מול בית החולים שבו אתן מתכננות ללדת, אפשר לבדוק בזמן הסיור בחדר לידה או ליצור קשר עם בית החולים.


אין כאן תשובה חד משמעית, זה תלוי במספר גורמים: בנהלי בית החולים , בהתקדמות הלידה וגם בזמינות של הרופאה המרדימה (יכול להיות שהיא בדיוק נמצאת בחדר לידה לידך ואת הבאה בתור או שהיא בחדר ניתוח ואז ההמתנה יכולה להתארך).


מצבים שבהם לא ניתן לקבל אפידורל


במקרים שונים ייתכן ולא מתאפשר לקבל אפידורל. מצבים רפואיים שונים וידועים מראש, כמו אלרגיה לחומר ההרדמה, נטילת תרופות לדילול דם או זיהום בעור בגב התחתון.
תהליך קבלת האפידורל מתבצע בין החוליות שבגב התחתון, אם יש לך קעקוע בדיוק במקום הזה, לא תוכלי לקבל אותו. הסיבה היא שקיים סיכון שחלקיקי צבע מהקעקוע יעברו עם המחט לנוזל של החלל האפידורלי ויצרו שם זיהום.


אנחנו ממליצות להתייעץ עם הרופאה המטפלת, שמכירה אותך ואת ההיסטוריה הרפואית שלך. במידה ויש חשש או ספק כלשהו, חלק מבתי החולים מאפשרים להגיע לפגישה מראש עם הרופאה המרדימה ולקבל ייעוץ והתאמה לסוג אלחוש.
אפשרות נוספת היא שתבקשי לקבל אפידורל כשאת בפתיחה מתקדמת מאוד ואת ממש קרובה ללידה עצמה. בשלב הזה לרוב כבר לא ניתן לקבלו.


תופעות לוואי ותסמינים?


לכל פעולה רפואית יכולים להיות סיבוכים ולכן גם לזריקת אפידורל יכולים להיות סיבוכים ותופעות לוואי. בחלק מהמקרים יופיעו תסמינים של רעידות, ירידה בלחץ הדם, בחילות כאבי ראש, כאב במקום ההזרקה לאחר הלידה. במקרים נדירים יכולה להיות פגיעה עצבית או זיהום.
חשוב לנו שתדעי, היתרון הגדול של אפידורל, הוא הקלה על כאבי צירים. מתוך ההקלה הזאת הוא גם עוזר לתחושת רוגע שלא תמיד אנחנו מוצאות כשאנחנו חוות צירים, ולפעמים זה מה שמקדם את תהליך הלידה.


אנחנו מזמינות אותך להתייעץ עם אמהות מנוסות בקבוצה שלנו אמהות בסטייל - הקבוצה הסודית וגם נשמח לקרוא שם את חווית הלידה שלך.

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן
@imahotbstyle
הצטרפו אלינו באינסטגרם - הכי כיף איתנו!
אמהות בסטייל - המגזין