כך תעברו את החגים בשלום

13.09.19 יום ו'
מאת:

נתחיל בזה שאנחנו דווקא אוהבות מאוד את תקופת החגים. האוויר נהיה יותר צלול, קל יותר לנשום, יש אווירה של התחלות חדשות וריח של סתיו שמתגנב לאט לאט מבלי שנרגיש. אבל כן, אנחנו יודעות שתקופות החגים הן לא תמיד קלות, שלא לומר - מלאות אתגרים כרימון. 

 

נתחיל בזה ששוב אנחנו נדרשות למצוא פתרונות לשפע של ימי חופש עם הילדים. אם אנחנו עצמאיות אז אנחנו סופגות מכה כלכלית וגם לשכירות שבינינו - צמד המילים "חול המועד" הוא סוג של שם קוד לג'ינגול מסובך של עבודה-ילדים. בעיקר לסבתוש. 

 

 

 

וכמובן, עוד לא אמרנו מילה על ארוחות החג. אז אל דאגה, תכף נקדיש להן ה-מון מילים… הארוחות הן אמנם הזדמנות למשפחה להתאחד באווירה חגיגית ומיוחדת אבל גם כר פורה למגוון של קונפליקטים. מעבר לשאלה האלמותית "אצל מי אוכלים השנה?", בתקופת החגים מתחדדות פלאים כל הסוגיות המשפחתיות שמפריעות לנו במשך השנה כולה, כמו הסבתא שמחלקת שוקולד לילדים למרות שביקשנו שלא, בן הזוג שלא מספיק מעמיד גבולות להוריו או הילד שמציק לאחותו.  

 

אז בגלל שאנחנו כן רוצות שהחגים יהיו תקופה משפחתית כיפית, פנינו ליועץ הזוגי והמשפחתי איתן יעקובוס, הבעלים של מכון "ראות" לטיפול זוגי ומשפחתי, כדי לקבל עצות מועילות שיעזרו לכן ולנו לעבור את החגים בשלום. חזרנו עם כמה טיפים באמת שימושיים שאנחנו שמחות לחלוק אתכן!

 

חגים ללא ריבים

 

זו עצת הזהב מבחינתנו, ולמרות שעל פניו היא נשמעת סופר פשוטה, היא לא הכי קלה ליישום. כולנו נשטפות בזרם החיים והיום-יום ולא תמיד קל להרים את הראש מעבר למשימות המיידיות ולחשוב קדימה. אבל זה חשוב. בעיקר אם אתן חוות תסכול מדי שנה סביב החגים. לתכנון מראש יש כמה רבדים שונים:

 

קודם כל, סביב סוגיית "אצלנו או אצלכם" שמלווה הרבה זוגות סביב ערב החג. בהקשר הזה, כדאי תמיד להיות היוזמות ולא המגיבות. אם יש לכן כבר תכנון או רעיון היכן אתם רוצות לבלות את ערב החג, כדאי להתקשר מבעוד מועד לצד שלא תהיו איתם באותו הערב ולהודיע. זה תמיד עדיף מלדחות הזמנה, אחרי שכבר קיבלתן אותה, ולהתמודד עם אי הנעימות של אמירת לא. 

 

 

עוד הכנה מראש ותיאום ציפיות שכדאי לעשות כוללת את בני המשפחה. לרוב, כמספר בני המשפחה מספר הרצונות השונים סביב ימי החג. יש את מי שרוצה לנצל אותו למנוחה, יש מי שרק רוצה לטייל ומרפרש בלי סוף את SkyScanner ויש מי שמתכנן בינג' סוער מול נטפליקס. כדאי לשבת מראש עם כולם, לבדוק מה כל אחד רוצה ולנסות לענות על הצרכים של כולם, עד כמה שניתן. 

 

עוד מצב שסביבו חשוב לעשות הכנה מראש הוא כאשר אתן כבר צופות מתיחויות סביב נושאים שחוזרים על עצמם. קודם כל, עם עצמכן. כדאי להבין שאם יש בעיה שחוזרת על עצמה, ככל הנראה תחוו אותה שוב. השלב הבא הוא לנסות לפתור אותה מבעוד מועד. אם למשל, הסבא מפציץ את הילדים במתנות בצורה לא חינוכית, כדאי להרים טלפון מראש ולבקש ממנו לדלג על הביקור במקס סטוק הפעם. כדאי גם להיות מוכנות נפשית לאפשרות שזה לא יעבוד, ואם לא הצלחתן לפתור את הבעיה, אל תנסו להציף אותה דווקא בשולחן החג. הכינו עצמכן גם למדיניות של הבלגה. 

 

פעילויות לחגים

 

אמנם זה עתה סיימנו את חופשת הקיץ שבה לרוב המשפחה נמצאת לא מעט יחד, אבל בשונה מהקיץ, תקופת החגים הם הזדמנות להתאחד סביב תוכן מסוים שיש בו הרבה משמעות. ראש השנה, למשל, הוא הזדמנות לעצור לרגע, לשבת עם בן/בת הזוג או המשפחה כולה, לחשוב ולתכנן את השנה הקרובה. זו הזדמנות למפגש משפחתי או זוגי עם משמעות ולחשיבה אמיתית של מה אנחנו רוצים שיהיה בשנה שלפנינו. זה יכול להיות ברמה פרקטית של משימות שהיינו רוצות למלא, יעדים שהיינו רוצות לעמוד בהם או חשיבה על דרכים לפתרון בעיות שהיינו רוצים כזוג או כמשפחה לפתור בשנה הקרובה. 

 

 

מה שמאוד יכול לגבש ולסייע בהפגת מתיחויות בפורום של המשפחה המורחבת, הוא פעילויות סביב שולחן החג, שיש בהן גם תוכן שקשור לחג עצמו. בתחתית הכתבה תוכלו למצוא כמה פעילויות מקסימות, שיתרמו לגיבוש ולהחלפת חיוכים מעל הגפליטע או החריימה גם בקרב היריבים הכי מרים שמסביב לשולחן החג. 

 

איך עוברים את החגים בשלום

 

אפשר לנצל את החג כדי לדבר על מורשת משפחתית. זו הזדמנות להכניס לתמונה את הסבא והסבתא שיספרו על ילדותם, ולהתחיל לאסוף את הסיפורים שלהם לשנים הבאות. עוד אפשרות נחמדה היא ליצור מסורת משפחתית כיפית של המשפחה הגרעינית או המורחבת. אפשר למשל, לתכנן נסיעה לירושלים סביב 3 הרגלים. אפשר להתחיל מסורת של ביקור בים מדי שנה לקראת יום כיפור. זו הזדמנות להכניס מסורת מגבשת וייחודית למשפחה שמחברת אותה יחד ויוצרת מורשת פרטית, מעבר למנהגי החג. 

 

טיפול משפחתי בחגים

 

מדובר כאן בג'וקר הורי של ממש: משמש כדי למנוע שעמום ומריבות, לתת להם תחושת גאווה ושייכות וגם - להקל על ההורים את העול. Win-win ועוד קצת win. כשמדובר בילדים גדולים אפשר ממש להתייעץ איתם לגבי התפריט לחג, הפעילות, העיצוב וכדומה. לקטנים יותר אפשר לתת משימות בהתאם ליכולות שלהם. יש הרבה מאוד אפשרויות: קישוט השולחן, יצירת קישוטים לחג, סידור הכלים ואפילו עזרה בבישול ובקניות. אם ארוחות החג לא מתקיימות אצלכן העזרה יכולה לבוא לידי ביטוי בניקיון, תכנון תפריט משפחתי או הכנת/קניית מתנות למארחים.  הערך המוסף הוא המסר שהילדים מקבלים, שאנחנו כמשפחה מהווים יחידה של עזרה הדדית. לכולנו אכפת זה מזה ולכן אנחנו נותנים כתף ועוזרים איפה שניתן. 

 

טיפים לחגים

 

מה אנחנו עושות כשיש קרע או בעיה אמיתית מול אחד הצדדים במשפחה? כמובן שחשוב לשוחח כזוג לפני הארוחה על הדברים כחלק מההכנה שהזכרנו, ולחשוב על דרכי התמודדות. הקלישאה המוכרת של חמות-כלה היא לאו דווקא נכונה, ודווקא קורה לא מעט שהכלה היא שמגשרת בין החמות לבין הבן, או שהחתן מגשר בין הכלה להוריה. בקיצור, יש הרבה וריאציות שונות על מתחים משפחתיים. לא במקרה כל סדרה שניה או סרט עוסקים ביחסים הסבוכים שבמשפחה. ולכן גם חשוב לנו לומר שאם הבעיות הן אקוטיות וממש מפריעות - חשוב לטפל בהן לעומק, ולא רק סביב החג. רשימת טיפים למניעה מריבים בערב החג לא ממש תוכל לעזור כאשר הבעיה היא עמוקה ודורשת בהתאם גם טיפול רציני.  

 

 

 

ייעוץ זוגי

 

זוגות רבים חוששים מעצם הרעיון של פנייה לייעוץ זוגי, וחוששים שהמשמעות היא שהיחסים במצב נוראי. אנחנו דווקא מאמינות שייעוץ זוגי יכול להועיל גם כשאין משבר דרמטי, אלא כשיש בעיה שמציקה ואנחנו רוצות לפתור אותה כדי להיטיב את איכות חיינו. אבל כמובן שישנם מצבים שבהם ייעוץ זוגי יכול ממש להציל את הקשר. כדאי לפנות לייעוץ כאשר אתן חשות שיש ביניכם קונפליקט שאין לכם מספיק כלים לפתור אותו, או קושי ששב וחוזר על עצמו ומותיר את הזוגיות במצב של תקיעות. כאשר משבר זוגי פוגע לכן באיכות החיים ובמשפחה כולה - אין ספק שאלה סימנים שכדאי מאוד לטפל בבעיה. נציין גם שייעוץ הוא לא תרופת פלא, ושצריך לבוא לתהליך עם נכונות להיפתח, להכיר בבעיות, לעבוד ולשנות, אחרת - אין לזה סיכוי.  

 

פעילויות בארוחת חג

 

אז כמו שהבטחנו, אספנו כמה פעילויות מתוקות סביב שולחן החג, שיוסיפו עניין ועומק לשולחן (מעבר לאוכל):

 

ברכות לשנה החדשה - כדי לקיים את הפעילות צריך מבעוד מועד להכין פתקים עם איחולים לשנה החדשה. כדאי מאוד לחשוב ספציפית על האנשים השונים שישבו סביב השולחן, ולחשוב על ברכות שמתאימות להם, ולא כאלה שהן כלליות מדי. את הפתקים יש לשים בכובע שעובר בין היושבים, כשכל אחד מוציא בסבב שני פתקים. לאחר מכן, כל אחד מיושבי השולחן צריך להחליט איזו ברכה הוא משאיר לעצמו ומה הוא רוצה לתת לאחד מיושבי השולחן. זהו משחק חמוד שמפעיל אצל המשתתפים חשיבה מעמיקה על הזולת, אבל אינו מסובך כמו כתיבת הברכות בזמן אמת. 

 

 

בלונים לשנה החדשה - זוהי פעילות דומה שמתאימה ליום החג, ותדבר גם לילדים קטנים. יש לרכוש מבעוד מועד בלונים לבנים, ולכתוב עליהן יחד עם הילדים (ושאר המשתתפים) ברכות לשנה החדשה. אחרי הכתיבה תולים את  הבלונים ברחבי הבית לקישוט.

 

ברכות מסתתרות - זו פעילות מתמשכת משנה לשנה, בהשראת שיר הייקו חמוד שהולך כך -

 

חלום ראשון של השנה החדשה:

אני שומר אותו בסוד

ומחייך לעצמי

 

הרעיון הוא שכל אחד מהמשתתפים רושם על פתק מה הוא מאחל לעצמו לשנה החדשה, את הפתקים מכניסים לתיבה קטנה עם מפתח ומצפינים. בשנה הבאה נפתחת התיבה, ושוב נכתבים איחולים חדשים. אפשר להשתמש בברכות ובאיחולים כפתח לשיחה שבה כל אחד יספר קצת על מה שאיחל לעצמו או לחילופין - דווקא להפוך את הפעילות למשהו שבו כל אחד מהמשתתפים מתייחד עם עצמו ועם רצונותיו מדי שנה. 

 

פעילות סביב מאכלים סמליים - זו פעילות שנותנת טוויסט חמוד למסורת ומביאה אותה לימינו. הבסיס הוא המאכלים הסמליים ששמים על שולחן החג, כמו למשל התפוח בדבש כדי שתהיה שנה מתוקה, הרימון כדי שירבו זכויותינו וכו'. כאן יש מקום ליצירתיות ופעילויות בווריאציות שונות. אופציה אחת היא שהמארחים מוסיפים על שולחן האוכל כמה מאכלים וממציאים להם משמעות סמלית, אותה צריכים האורחים לנחש (כמו למשל, פולי סויה כדי שתהיה שנה בריאה או תרד כדי שלא נהיה מוטרדים במהלך השנה). אופציה שניה היא לשים מאכלים רנדומליים ולהמציא לכל אחד במשותף איחול מתאים, כאן יש הרבה מקום ליציירתיות ולהומור. למשל - מלפפון, כדי שלא תהיה לנו שנה תפלה כמלפפון, נקטרינה כדי שלא נקטר - והשמיים הם בייסיקלי הגבול. 

 

פעילות אושפיזין - זו פעילות שמתאימה לסוכות. אפשר לערוך סבב שבו כל אחד יגיד את מי הוא היה מארח בסוכה ולמה, כולל דמויות היסטוריות ובדיוניות, מנפרטיטי ועד ביונסה. עוד אופציה למשחק סביב נושא האושפיזין הוא המשחק המוכר שבו מדביקים לכל אחד שם של דמות מוכרת על המצח, והוא חייב לנחש מיהי. המשחק זכה לפרשנות קצת אפלה ב"ממזרים חסרי כבוד" של טרנטינו אבל סך הכל זה משחק מוכר שמשמש הרבה לשבירת קרח וליצירת אווירה קלילה סביב השולחן. 



אתן מוזמנות לשפוך את לבכן סביב סוגיות החגים בקבוצה הסודית שלנו..

 

ושתהיה לנו שנה מתוקה!

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן
@imahotbstyle
הצטרפו אלינו באינסטגרם - הכי כיף איתנו!
אמהות בסטייל - המגזין