11 דברים שכדאי לדעת על מחלות חורף

21.12.16 יום ד'
מאת:

כבר כמה שבועות שהחורף כאן איתנו. זאת אומרת, מבחינת מזג האוויר עד לאחרונה הוא היה יותר נפקד מאשר נוכח, אבל מבחינת ימי המחלה של הקטנטנים וההיעדרויות הרבות מהגן - הוא כאן ובגדול.

 

מחלות חורף אצל ילדים

 

וכמו בכל שנה, אנחנו מופתעות מחדש, התסכול גובר והקושי רב. למעשה, את כתיבת שורות אלו, מלווים תה רותח, גרון צרוד, שיעול טורדני והררי טישיו. פוטוגני ויעיל זה לא, אבל בתור האמהות הקלישאתיות שאנחנו - כל עוד לא התעלפנו למשכב - נמשיך לסחוב, לא? זאת אומרת עד הטלפון מהגננת שמודיע לנו באופן נחרץ עם תמרור עצור ברור שזהו - סטופ! אם לא אנחנו, אז הקטנטנים חייבים לנוח בבית וכך מתחילה שרשרת אינסופית שאי אפשר להימלט ממנה.

 

11 דברים שכל הורה צריך לדעת על מחלות חורף

 

כדי להקל עלינו וגם עליכן, פנינו לרופא הכי הכי שלנו - ד״ר שמואל גור, רופא ילדים ומנהל מרכז בריאות הילד בכפר סבא, שירותי בריאות כללית כדי לשמוע מה הוא יכול לספר לנו בנושא ומה אנחנו יכולות לעשות כדי להתמודד עם המצב המתיש הזה יותר טוב. הוא צייד אותנו במידע חשוב וטיפים מעולים שכדאי לדעת אותם כדי שהחודשים הקרובים יעברו על כולנו ביתר קלות ובבריאות איתנה, טפו טפו טפו!

 


מחלות חורף

 

1. חשוב לזכור שילדים *תמיד* יהיו חולים בחורף ומרבית המחלות בתקופות החורף (בעיקר בין ספטמבר לאפריל) יהיו מחלות נגיפיות של דרכי הנשימה העליונות.

 

2. התסמינים הנפוצים במחלות דרכי הנשימה יהיו לרוב גודש בדרכי הנשימה, באוזניים ודמעות.

 

3. הביטויים השכיחים יהיו חום, שיעול, נזלת וכאב אוזניים. לרוב זה יחלוף מעצמו תוך שבוע עד 10 ימים, ללא צורך בטיפול תרופתי או התערבות. מטרת הטיפול במקרים אלו היא הקלה תוך שמירה על דרכי נשימה פתוחות, הקלה בשיעול והורדת החום על מנת להפחית כאב ואי נוחות. במרבית המקרים לא יהיה צורך בטיפול אנטיביוטי ו/או בתכשירים המשמשים לטיפול באסתמה כמו משאפים ואינהלציה לדוגמה.

 

4. איך עושים את זה?
כל תרופה שתועיל להפחתת הגודש, להקלה על השיעול, להרגשה כללית טובה יותר מומלצת. למשל: טיפות מי מלח לאף על מנת לשמור על דרכי נשימה פתוחות, דבש מגיל שנה להקלה על שיעול (מוכח כמכייח) ושימוש באקמול או נורופן להפחתת כאב.
ניתן להשתמש בפרוביוטיקה להקלה על כאבי גרון במידה ונשללה דלקת חיידקית.

 

5. העברה והדבקה של מחלות זיהומיות מתרחשת על ידי חלקיקים הנישאים באוויר, לכן הכרחי לשמור על חדרים מאווררים גם בחורף, בעיקר אם מישהו מבני הבית חולה (בניגוד למיתוס המוכר, חימום החדר וסגירה הרמטית אינה תורמת להבראה אלא להפך) ושטיפה מרובה של הידיים.

 

מה עושים כשיש חום

 

6. מה עושים כשיש חום? חום אצל ילדים מאוד מטריד את ההורים, חשוב לזכור כי החום הוא סימפטום ולא המחלה עצמה! החום מאותת לנו כי עלולה להיות מחלה זיהומית בגוף ולכן יש לנטרו ולעקוב היטב.

יחד עם זאת, חום גבוה אינו מוביל בהכרח לפרכוסי חום, הורדת החום אינה תורמת לריפוי המחלה ודרגת החום לא משקפת את חומרת המחלה. שימוש במשככי כאבים יכול להוביל לירידה ממוצעת של כמעלה וחצי (ע״י תרופות המכילות פארצטמול או הברוברופן) והחום חוזר בדרך כלל אחרי שעתיים. מטרת הורדת החום היא בעיקר הקלה על הילדים ועל תחושת הכאב.
חשוב לשים לב כי נותנים לילד את המינון הנכון, בהתאם לטבלת המינונים לפי משקל הילד, המצורפת תמיד לתרופה.

 

7. בתרופות מרשם לטיפול בדלקות או מחלות אחרות, חשוב להיצמד למינון לפי הוראות הרופא המטפל ולסיים את הטיפול התרופתי בהתאם, גם אם תסמיני המחלה חלפו והילד חזר לשגרה.

 

8. ההמלצה התזונתית הכי טובה בזמן מחלה הינה תזונה לפי העדפת הילד, כאשר לאורך כל ימות השנה מומלץ לשמור על אורח חיים בריא ותזונה בריאה ומאוזנת בבית.

 

9. אלה הם 5 סימנים מעוררי דאגה שכדאי להיות מודעים אליהם:

- אצל תינוקות בני יומם ועד גיל חודש, כל חום מעל 38 מחייב בדיקה רפואית מיידית.
- באופן עקרוני חשוב תמיד להסתכל על המצב הכללי של הילד. כל אחד מאיתנו מכיר היטב את ילדו ויודע מהי הסטייה מהנורמה עבורו. ברגע שישנה התלבטות או ספק - לקחת לרופא.
- חשוב לעקוב אחר משק הנוזלים. ילד שמקיא או משלשל בתדירות גבוהה מומלץ לקחת לרופא.
- סימנים כמו קשיי נשימה שמתאפיינים בבכי חלש, נשימה מהירה ואימוץ שרירי הבטן הינם סימפטומים הדורשים בירור רפואי.
- חום אצל תינוקות (מעל גיל חודש) וילדים אשר נמשך למעלה מ-3 ימים הינו סימפטום הדורש בירור רפואי.

מה עושים כשצריך לראות רופא ילדים בשעות הלילה

 

 

10. לאחר שעות פעילות המרפאה מוקדי רפואה דחופה כגון ביקור רופא יכולים לספק מענה מצויין, כמו גם מוקד אחיות טלפוני הפעיל 24/7 (במידת הצורך קיימת האפשרות להעביר דרך מוקד האחיות הפנייה לחדר מיון) ושיחות וידאו זמינות ונגישות עם רופאי ילדים, משפחה ועור הזמינים עבורכם בשעות הערב, הלילה וסופי שבוע.

11. מתי חוזרים לשגרה לאחר מחלת הילד או הילדה?
ישנם כללים מנחים של משרד הבריאות בנושא ויחד עם זאת יש מקום ומשקל לשיקול הדעת של ההורים וכמובן גם הגורמים המכירים ומטפלים בילד כמו אנשי הצוות במסגרת הגן.

 

מחלות חורף

הנה מספר כללים קצרים:
- לפני החזרה לגן ולבית הספר יש לוודא כי חלפו לפחות 24 שעות ללא חום.
- במקרה של שלשולים ניתן לחזור למסגרת לאחר שחלפו לפחות 24 שעות מתום השלשולים.
- אבעבועות רוח או מחלת הפה והגפיים? יש להשאיר בבית עד להיעלמותה של הפריחה. חוזרים למסגרת בהתאם להמלצת רופא הילדים.
- הופעה של תולעים מחייבת טיפול בבעיה בבית ולאחר קבלת טיפול תרופתי מהרופא ניתן לשלוח את הילד למסגרות.
- אודם בעיניים ללא שום תסמין אחר איננו דלקת ויכול להיות כתוצאה של יובש או גירוד ולכן לא מהווה סיבה להשאיר ילדים בבית. אם אתם לא בטוחים - כדאי להתייעץ עם הרופא במרפאה או בשירות רופא ילדים אונליין.
- הפרשות מוגלתיות ודלקות בעיניים מחייבות טיפול. יש לפנות לרופא ולהשאיר את הילדים בבית כדי למנוע הדבקה של ילדים אחרים.

והמלצה אישית משלנו:
גם כשהילדים חולים, השיגרה מתערערת והכל נראה קודר - אל תשכחו למצוא את עצמכן בתוך הכאוס הזה, לקחת לעצמכן הפסקונת, להתפנק ולדאוג גם לעצמכן. סומכות עליכן שתדעו לעצור רגע ו- To Take A Break.


מחלות חורףאיור: מעין דנן

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן
@imahotbstyle
הצטרפו אלינו באינסטגרם - הכי כיף איתנו!
אמהות בסטייל - המגזין