לפני הלידה אנחנו לרוב מתרכזות בהכנה ללידה עצמה, מקננות ומארגנות את הבית, שעומד לקבל אליו חיים חדשים. אם את בוחרת להניק או בוחרת לנסות להניק אנחנו ממליצות להתכונן לפלא הזה מראש. לפעמים זה מצליח בניסיון הראשון, רגע אחרי הלידה אם זה מתאפשר ולפעמים ההנקה צריכה תמיכה כדי שהיא תצליח.
אנחנו מאמינות שיש חשיבות גדולה לידע שלנו כאימהות וממליצות להתכונן גם לרגע שאחרי הלידה החל מהבחירה שלכן באפס הפרדה או ביות ועד לתזונה שבחודשים הראשונים מתבססת על הנקה / חלב אם שאוב / תמ"ל. כל בחירה היא לגיטימית, אבל כדאי לדעת מה המשמעויות של כל בחירה - ידע זה כוח! הוא מאפשר לנו להכיר בעובדות ולבצע את הבחירות המדויקות לבית ולמשפחה שלנו.
לכן ריכזנו כאן את כל מה כדאי לדעת ולהכיר בשלבים הראשונים של ההנקה:
איך חלב אם נוצר ומתי הגוף מתחיל לייצר אותו?
הייעוד האבולוציוני של השדיים שלנו הוא לספק את כל המזון שהתינוקות שלנו זקוקים לו בחודשי החיים הראשונים. בפטמות שלנו יש המון עצבי תחושה ובגללם אנחנו לפעמים חוות רגישות גבוהה בזמן ההריון, הרגישות הזאת מתעצמת בשלבי הלידה ואחריה. הגירוי והזדקרות הפטמות מסמן למוח לשחרר שני הורמונים עיקריים: פרולקטין שתפקידו לייצר חלב ואוקסיטוצין שמשחרר את החלב.
חלב אם מיוצר ומופרש לתוך מיליוני שקיקי חלב הנמצאים בשדיים. שקיקי החלב מוקפים בשרירים שמתכווצים כאשר המוח מפריש את הורמון האהבה, אוקסיטוצין, כך החלב זורם ומגיע למערכת של צינוריות חלב שהקצה שלהן נמצא בהילה (החלק שמסביב לפטמה) והוא יוצא דרך פתחים זעירים בפטמה עצמה.
הגוף שלנו מתחיל לייצר חלב בהריון בערך בשבוע 16 והוא נשמר בשד עד לרגע הלידה. החלב הראשוני נקרא קולוסטרום, מכונה זהב לבן על שם הצבע הזהבהב שלו והערכים הרבים שלו. אם זה מתאפשר, מומלץ להניק עוד בחדר הלידה, בשעה הראשונה תוך כדי מגע עור לעור. במקרה של ניתוח קיסרי או לידה קשה יכול להיות עיכוב בייצור החלב, כדאי להתייעץ עם יועצת הנקה כדי שתוכל לעזור ברגעים הראשונים והחשובים, בסוף הכתבה תוכלו למצוא קישורים למציאת יועצות מוסמכות.
האם יש קשר בין גודל השד לבין כמות החלב?
אנחנו רוצות לנפץ מיתוס. גודל השד לא משפיע על כמות החלב שהגוף שלנו מייצר. זה לא משנה אם החזה גדול או קטן, אם אתן בוחרות להניק ואין סיבה רפואית שמונעת זאת, במרבית המקרים אתן יכולות להניק. ההבדל בין גודל השדיים הוא בכמות רקמות השומן ולא בכמות החלב שהגוף יכול לייצר.
חלב אם מיוצר בגופנו לפי תכיפות ההנקות. אם אתן מניקות לפי דרישה (כמו שמומלץ), בכל עת שהתינוק או התינוקת מבקשים אז הגוף מבין שיש ביקוש ולכן ייצור החלב יוגבר. אותו הדבר במקרה הפוך, אם ההנקה מתבצעת במרווחים גדולים אז הגוף לומד לרווח את ייצור החלב.
מה גורם לתחושת גודש בהנקה ומה לעשות?
החלב לא מיוצר בשד, אלא רק מצטבר בו עד ההנקה. בימים הראשונים הגוף לומד להכיר את דפוסי ההנקה והיניקה ובמקרים רבים הגוף גם מייצר כמות גדולה של חלב. בימים אלו עד שהגוף מכיר את הדרישה אנחנו יכולות להרגיש גודש, תחושת מלאות בשדיים, זה לא תמיד קורה וזה בסדר.
גודש נוצר לא רק מחלב אלא גם מנפיחות כללית שיש באזור, זה טבעי אחרי תקופה שבה הגוף שלנו יצר חיים ועבר לידה. במקרה של גודש יועצות הנקה ממליצות להניק, בהנקה עם חיבור נכון החלב מתפנה מהגוף בצורה הטובה ביותר, והבייבי מקבל ארוחה אז הרווח כפול. אפשר גם לסחוט את השד או לשאוב עד להקלה. כאן אפשר לקרוא על דרכים לטיפול בגודש ועוד סיבות להיווצרותו.
איך לדעת אם החלב שלנו מספיק?
שאלת השאלות, איך אנחנו יכולות לדעת שההנקה מספיקה והתינוק.ת שלנו אכל.ה לשובע? יש מספר דברים שחשוב לשים אליהם לב כדי לוודא שההנקה נכונה:
יציאות – חשוב לשים לב שהחיתול לא יבש, יש בו שתן שאין לו ריח חזק וחריף וצבעו לא צהוב. לפי האיגוד הישראלי למקצועות ההנקה, ביום הראשון נשים לב שיש לפחות חיתול אחד עם שתן, ביום השני לפחות שני חיתולים וכך עד התייצבות של כ-8 חיתולים. בנוסף לשתן, חשוב לשים לב גם ליציאות צואה. בימים הראשונים התינוק מפנה מגופו את המקוניום והחל מהיום השלישי לחייו המרקם והצבע אמור להשתנות.
במקרה שבו אין יציאות של שתן / צואה / התינוק נראה אפטי יש לפנות לבדיקה רפואית.
משקל – בימים הראשונים יש ירידה טבעית במשקל התינוק. תינוקות יונקים חוזרים למשקל הלידה בערך אחרי 10 ימים. חשוב לזכור שכל תינוק שונה, אופי ההנקות שונה וכדאי להתייחס לעלייה במשקל בצורה מותאמת לכל מקרה תוך התחשבות גם בלידה עצמה, אם היא הייתה קשה / קיסרית ועוד גורמים שונים שיכולים להשפיע על העלייה במשקל.
ריקון השד – בסיום, השד לרוב ירגיש ריק ופחות מלא מאיך שהוא הרגיש בתחילת ההנקה. החלב שנאגר התפנה ועכשיו יש מקום לחלב חדש שיווצר.
בזמן ההנקה – בימים הראשונים ייתכן והתינוק יהיה קצת ישנוני בזמן ההנקה חשוב לשים לב שהחיבור נכון וכן יש פעולה של יניקה ולא רק מציצה. בהמשך בין ההנקות ובזמן ההנקה כדאי לשים לב לערנות ופעילות בזמן ההנקה, תוכלו לשמוע קולות נעימים של בליעת חלב ולראות תנועה של הלסת בזמן היניקה.
זה טבעי לבקש עזרה
הנקה היא פעולה טבעית ולמרות שזה טבעי אנחנו פוגשות קשיים שונים, לא תמיד ההנקה מצליחה, וזה יכול לקרות בכל לידה ולכל אישה. ב
עבר הרחוק, בחיי השבטים, אמהות טריות היו מוקפות פיזית באימהות מנוסות שתמכו ולימדו. היום אנחנו מרוחקות יותר מאופי החיים בשבט, אנחנו לא תמיד מרגישות בנוח להתייעץ ולפעמים מרגישות שיש דברים כמו הנקה שהם טבעיים ואנחנו אמורות להבין לבד איך לצלוח אותם. חשוב לזכור שזה בסדר לבקש עזרה, הקשיים שלנו קרו וקורים לא רק לנו ויש מי שיכולה לעזור.
בכל מקרה של קושי קטן או גדול כדאי לפנות ליועצת הנקה שתוכל לתמוך ולעזור:
יועצות הנקה מוסמכות IBCLC
ליגת לה לצ'ה
אנחנו מזמינות אתכן להתייעץ גם בקבוצה שלנו אמהות בסטייל - הקבוצה הסודית שבה יש את האימהות הכי תומכות ומכילות.