שבוע 36 להריון, מה קורה לנו?


אתן מרגישות את זה? ממש בעוד שבוע אנחנו עוברות לחודש תשיעי.

 

שבוע 36 הוא השבוע האחרון לחודש השמיני להריון ויחד עם רוחות החודש התשיעי שנושבות סביבנו יש לנו שתי מילים לומר: הכנה וקינון.


בשבוע 36 ההכנות בשיאן! הגוף שלנו מתכונן לרגע הלידה שמתקרב. ברקסטון היקס עדיין יכולים להופיע, חשוב מאוד לנסות לשים לב בשלב הזה אם אלו צירים מדומים או אמיתיים. מעבר למשפטים קצת מעצבנים בסגנון "כשאלו יהיו צירים אמיתיים תדעו" כך תוכלו לנסות להבחין בין מדומים לאמיתיים: צירים אמיתיים גורמים לרחם להתכווץ בקצב יחסית אחיד וסדיר, הם יכולים להימשך כ-45 שניות והמרווחים ביניהם יהיו יחסית זהים ולאט לאט המרווחים יצטמצמו. בנוסף הם מלווים בכאב גב או בטן תחתונה הם לא נעצרים בתנועתיות, מנוחה, שתיית מים וכו'.

 

למשל, יכולים להופיע צירים שימשכו 40 שניות והמרווח בין ציר להקלה יהיה של 8 דקות, בשניות הראשונות הכאב יתחיל ככאב מעומעם, בשיא הציר הכאב יהיה עוצמתי ולאחר הפיק הזה הכאב ידעך ויעלם עד הציר הבא שיופיע כנראה בטווח של כ-8 דקות מהציר האחרון.
בכל מקרה של ספק יש לפנות לבדיקה רפואית, שבה אנחנו מתחברות למוניטור לצורך מעקב אחר דופק העובר והצירים, אם יש צורך יערכו אולטרסאונד וגם יבדקו את מצב צוואר הרחם באמצעות בדיקה וגינלית.


מעבר להכנה הפיזית של הגוף אנחנו נכנסות למצב קינון ויכולות למצוא את עצמנו בטירוף של סידור הבית, בישול, ארגון החדר של התינוק ואין סוף דברים שמעולם לא חשבנו שנעשה. איך תדעו שאתן מקננות? נתקפתן חשק עז לנקות אבק מגג המקרר, לצחצח פאנלים, לסדר את תמונות ירח הדבש באלבום, לאפות את העוגה שהכי מזכירה את ימי שבת אצל סבתא וכמובן להכין אקסטרה כדי להקפיא שיהיה לאחרי הלידה... זה יכול לקרות גם אם במצב רגיל, לא בתקופת הריון, אתן לא אוהבות לאפות או לנקות מעל המקרר. בשורה טובה, הלידה מתקרבת!


אם אתן רגע לפני העיצוב או שהתחלתן לעצב ויש לכן שאלות ורעיונות אבל אין לכן עם מי להתייעץ הצטרפו לקבוצת עיצוב חדרי הילדים שלנו שם תוכלו לבל המלצות, טיפים, רעיונות והשראה מלאי סטייל מאמהות ואבות.


בין אם החלטתן איפה אתן רוצות ללדת ובין אם עדיין אין לכן תשובה וודאית, אין ספק שהופעת הקורונה בעולמנו הוסיפה פרמטר נוסף למתחים והחששות הטבעיים המלווים את ההריון וגם לאלו שמגיעים רגע לפני הלידה. הנהלים ללידה בתקופת הקורונה משתנים בין בתי החולים וגם באופן כללי הם משתנים בהתאם למצב. כך למשל בחלק מבתי החולים מתאפשרת כניסה של מלווה אחד בלבד לחדר הלידה, ההתייחסות לאישה שמגיעה ללדת יכולה להיות שונה אם היא צריכה להיות בבידוד או מאומתת לקורונה ועוד סיטואציות שונות.


ההמלצה שלנו היא ליצור קשר עם בית החולים (ואם יש יותר מאחד ששקלתן עשו סבב טלפונים) שבו אתן חושבות שתלדו ולבדוק מולם בדיוק מה הנהלים המעודכנים בחדר לידה, מחלקת יולדות ותינוקייה. כמה מלווים רשאים להיות איתכן, האם דולה יכולה להגיע בנוסף למלווה, האם על המלווה להציג בדיקת קורונה שלילית בכניסה למחלקות וכל שאלה או תהיה אחרת שיש לכן.


שבוע 36: התפתחות העובר


בשבוע 36 משקלו כ-2.7 ק"ג, אורכו כבר יותר מ-47 ס״מ של מתיקות, ממש כמו הפרי האקזוטי ג׳קפרוט.

 

הריון שבוע 36

 גופו מכוסה בשכבה שומנית הקרויה ורניקס המגנה על עורו ותקל עליו את הירידה בצוואר הרחם בשעת הלידה. כדאי לדעת שההמלצה הרווחת כיום היא לא לקח באופן מיידי את הניובורן, אלא לתת לורניקס להיספג בגוף כדי שכל הטוב שיש בחומר יוכל לעבור לתינוק. הורניקס לא יורד במגע קל עם מים אלא רק בשפשוף מכיוון שהוא מכיל שומן כך שאם תרצו לנקות מקומות מסויימים עם מים הורניקס לא אמור לרדת.


לעיתים בשבוע 36 תנועות העובר מתחילות להרגיש עמומות יותר, אולי אפילו קצת חלשות, הוא גדל וגדל והמקום ברחם מצטמצם ומאפשר לו פחות חופש תנועה. כך או כך אם יש ירידה משמעותית בתנועות או שאתן לא בטוחות אם הכל תקין (גם תחושת בטן, אינטואציה תקפה כאן) גשו מיד להיבדק.


החל משבוע 36, הציפיה מהעובר היא שהוא יהיה במצג ראש, כלומר, עם הראש כלפי מטה. אם העובר עדיין עם הישבן לכיוון פתח תעלת הלידה, זה הזמן להחליט אם תרצו לנסות דרכים שונות להיפוך חיצוני או לקבוע תור לניתוח קיסרי מתוכנן מראש, כדאי לדעת, רוב בתי החולים לא מאפשרים לידת עכוז מחשש לשלום העובר והאם וכדאי לברר זאת מראש.


היפוך עובר בשבוע 36
אם העובר שלכן במצג עכוז המשיכו לקרוא את הפסקה הזו:

במידה ואתן שוקלות לנסות היפוך, תהליך זה יכול להתבצע במספר דרכים. הדרך הראשונה היא ע"י רופאה בתוך חדר לידה. חשוב לדעת שיכולות להיות מספר סיבות שימנעו מהרופאה המטפלת לנסות ולבצע היפוך כמו: הריון עם יותר מעובר אחד, מיעוט מי שפיר, אם חוויתן דימום רציני לקראת סוף ההריון ועוד. היפוך על ידי רופאה יתבצע בשכיבה ובמקביל נהיה מחוברות למוניטור.


תהליך ההיפוך עצמו לא נמשך זמן רב אך יש הכנה שאורכת מעט זמן. ההכנה היא חיבור למוניטור לבדיקת דופק העובר (במידה ויש האטות בדופק לא יתבצע היפוך), בדיקת אולטרסאונד כדי לוודא שהעובר לא התהפך לבד ועבר למצג ראש וחיבור לעירוי נוזלים כדי ששלפוחית השתן תהיה מלאה ותסייע ביצירת לחץ על הרחם. בזמן ההיפוך עצמו הרופאה תנסה לסובב את העובר, היא תנסה לאתר את העכוז של העובר ובצורה מאוד מבוקרת באמצעות לחיצות היא תנסה לסובב את העובר. חשוב לדעת, לא תמיד היפוך מצליח, התהליך יכול לכאוב וגם יש עוברים שבסופו של דבר חוזרים למצג עכוז.

האפשרות הנוספת להיפוך היא לנסות היפוך אלטרנטיבי כמו היפוך חיצוני במים, תרגול של חשיבה יוצרת מציאות, דמיון מודרך, דיקור או הומאופתיה.


אנחנו ממליצות לנסות לבחון מראש את כל האפשרויות ועל סמך ידע ותחושת בטן לקבל החלטה שתתאים לכן.

 

בדיקות בשבוע 36


- בשבוע 36 עדיין ניתן לבצע בדיקת GBS

 

- מומלץ להמשיך במעקב אחות / אחות ליווי הריון לצורך בדיקת לחץ דם, חלבון בשתן ועלייה במשקל.


- בהתאם להתקדמות הריון, ייתכן ויומלץ לכן להגיע בשבועות הקרובים לבדיקת אולטרסאונד אחרונה לפני הלידה אצל הרופאה אשר מלווה אתכן לאורך ההריון. אם תלדו עד אז (הלוואי!) תשנו את התור לחודשיים לאחר הלידה, בבדיקה הזו הרופאה בודקת אם הרחם חזר למקום, התכווץ ועוד.


המלצות סטייל וביוטי

 

שמלה נעימה ומשוחררת שלא לוחצת על מה שכבר לוחץ תעשה את העבודה מעולה, בצירוף האקססוריז הנכון פלוס נעליים שיקיות וכמובן נוחות.


תיק לחדר לידה מוכן? אם הוא עוד בשלבי ארגון או שלא הצלחתן להגיע לזה אנחנו ממש ממליצות לעשות וי על המשימה הזאת בשבוע 36, הלידה מתקרבת ואחד הדברים היותר מאתגרים שנתקלנו בהם הוא לנסות להסביר למי שבבית איפה נמצאים הגרביים הכי נעימים שלנו שאנחנו חייבות בחדר לידה. כאן תמצאו את הרשימה המלאה שלנו וגם קובץ להדפסה כדי שרק תצטרכו לארוז ולסמן וי.


רוצות להתייעץ עם אמהות מנוסות ולשמוע מה הן ארזו? מוזמנות לשאול ולהתייעץ כאן - אמהות בסטייל - הקבוצה הסודית.


בשורה התחתונה בשבוע 36


- בשבוע 36 עדיין תוכלו לעשות בדיקת GBS

 

- מומלץ להמשיך במעקב אחות / אחות ליווי הריון ולפי הצורך להגיע לבדיקה אחרונה אצל הרופאה שמלווה אתכן לאורך ההריון.


- צירים מדומים יכולים להופיע גם בשבוע 36, חשוב לנסות לשים לב אם אלו צירים מדומים שנעלמים אחרי הופעתם ואינם סדירים. או שאלו צירים אמיתיים שמגיעים בצורה סדירה ובזמן הופעתם לא נעלמים בתנועה / מקלחת נעימה / מנוחה וכו'. כאן תמצאו טיפים להקלה על כאבי צירים ראשוניים.


- ייתכן ותנועות העובר יהיו פחות מורגשות וזה קורה בגלל שיש לו פחות מקום לזוז. בכל מקרה של ספק (צירים, תנועות עובר או כל דבר אחר) פנו לבדיקה רפואית בהקדם.


- בשבוע 36 מרבית העוברים עוברים למצג ראש כחלק מההכנה ללידה, אם העובר שלכן עדיין במצג עכוז זה הזמן לבדוק את האפשרויות העומדות בפניכן היפוך או קביעת תור לניתוח קיסרי (ברוב בתי החולים לא מאפשרים לידת עכוז מחשש לשלום העובר והאם).


איך תדעו אם הלידה מתקרבת?

סימנים חשובים הדורשים בדיקה רפואית במיון יולדות:


1. ירידת מים
2. דימום, כל דימום - קל ובניגוב או כבד.
3. צירים באורך דקה כשהזמן בין הצירים הוא 5 דקות או פחות למשך שעה רצופה.
4. כשלא מרגישים תנועות סעו להיבדק באופן מיידי.
5. הרגשה של ציר ארוך שלא נגמר, עלול להעיד על היפרדות שליה. גם במקרה כזה גשו להיבדק באופן מיידי.
6. כל ספק קטן או גדול, אם אתן מרגישות שמשהו שונה או לא תקין גשו להיבדק.


אם אתן מתכננות להניק או שוקלות לנסות אנחנו ממליצות להקשיב לפרק ״ניפוץ מיתוסים בהנקה״ בפודקאסט שלנו, להאזנה לחצו Play:

 

 

 

לשבוע הקודם >>

 

לשבוע הבא >>

 

 

 

 

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן