שבוע 4 להריון, מה קורה לנו?


שבוע 4 התחיל, כנראה שהוסת מאחרת ואולי סימנים ראשוניים על הריון הופיעו.
אתן מבקרות בשירותים הרבה יותר מהרגיל?
סובלות מבחילות או רעבות במיוחד?
רגישות בחזה? כאבי מחזור?
שינויים במצב הרוח?
ועייפות? אוי העייפות…


אנחנו מחזיקות אצבעות ביחד איתכן, כנראה שאתן בהריון ובעיצומו של החודש הראשון להריון.


אגב, אצל כל אישה הסימנים יכולים להופיע בצורה שונה וגם לא להופיע בכלל, מה שאומר שאפשר להיות בהריון גם בלי לחוות את כל התופעות האלו.


בשלב הזה תוכלו לרכוש בדיקת הריון ביתית (אחת או עשר כמו שאנחנו עשינו) או לשלוף מהארון אם לא התאפקתן וקניתן מראש. כן, זה הרגע שאפשר לבדוק אם מופיעים שני פסים. אם הוסת מאחרת ותוצאת הבדיקה שלילית כדאי לחכות מספר ימים ולערוך בדיקה נוספת. לפעמים הורמון ה-HCG נמוך מידי בתחילת ההריון, הבדיקות הביתיות מחפשות אותו בשתן ולא מצליחות לאתר אותו.


זוכרות את הסבלנות מהשבוע הקודם? בשבוע 4 היא מתעצמת ומלמדת אותנו להתאפק עד לשבועות 6-8. השבוע עדיין מוקדם לבדיקה אצל רופאת נשים, הגניקולוגית שתלווה אתכן לאורך ההריון. בשבוע 6 עד שבוע 8 ניתן לעשות את בדיקת האולטרסאונד הראשונה שבה אפשר לשמוע את דופק העובר. כדאי גם לדעת שבשבוע 6 לא תמיד ניתן לראות או לשמוע את הדופק והרופאה תבקש שנחזור לביקור נוסף בעוד שבוע או שבועיים. אנחנו ממליצות לקבוע תור עתידי לשבוע 6-8 כדי לא להגיע לשבוע המיוחל ולגלות שאין תורים פנויים אצל הרופאה.


קפצנו לבדיקה של שבוע 6-8, שנדבר עליה קצת?
הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר אולטרסאונד המשדר גלי קול אל תוך הרחם באמצעות מתמר. האולטרסאונד נעשה באופן נרתיקי או בטני או בגישה משולבת, לפי שיקול דעתה של הרופאה. בשבועות מוקדמים של ההיריון הבדיקה בד"כ נרתיקית. חשוב לזכור, הגישה נעשית לפי שיקול דעת הרופאה ויחד עם זאת יש לנו זכות מלאה על הגוף שלנו, אנחנו יכולות לבקש הסבר, הכנה מראש לפני ביצוע כל פעולה, כלומר אנחנו יכולות לתווך לרופאה את הקשיים שלנו אם יש כאלו, להסביר מה עוזר ומקל עלינו.


בבדיקה זו בודקים את מקומו של שק ההיריון והאם הוא ממוקם באופן תקין בתוך הרחם, את דופק העובר, את מספר העוברים ואת גיל ההיריון לפי מדידה של קוטר שק ההיריון והעובר.


לפעמים זה נשמע שבוע ממש מוקדם ושיש לפנינו עוד המון, בכל זאת שבוע 4 מתוך 40 בערך (מאחלות לכן שיהיה עגול ושלם) כדאי לדעת שכבר בשלבים המוקדמים לתזונה שלנו יכולה להיות השפעה עלינו ועל העובר.כאן ריכזנו את כל המידע שחשוב לדעת על תזונה בהריון, ממה כדאי להימנע ולהפחית, מה אסור ומה מומלץ. גם באתר של משרד הבריאות, תוכלו למצוא רשימת מאכלים שכדאי להימנע מהם מחשש לזיהום או לפגיעה בעובר.


דימום, כאבי ראש ואינטואיציה בשבוע 4
בין אם אתן יודעות או חשדות שאתן בהריון, אם אתן סובלת מכאבי ראש או דימום כלשהו ומרגישות שמשהו איננו כשורה התייעצו עם הרופאה שלכן.


בשבוע 4 וגם בשבועות הראשונים של ההריון ייתכן ויופיעו דימומים קלים. למעשה, כ-20% מהנשים בהריון חוות דימומים קלים, לרוב אין ממה לחשוש. דימומים בתחילת ההיריון יכולים לקרות ממגוון סיבות, כמו: דימום השתרשות כאשר העובר נקלט לרחם, דימום זה אופייני מאוד לשבועות המוקדמים. דימום יכול להגיע גם מצוואר הרחם, הגוף שלנו עובר שינויים רבים ביניהם שינויים הורמונליים שיכולים לגרום לרקמות באזור להפוך לעדינות ולרגישות יותר.


סיבות נוספות שעלולות לגרום לדימום כזה או אחר עשויות להיות פחות נעימות כמו הריון כימי שהוא הריון שלא נקלט בצורה תקינה.בבדיקת דם ניתן לזהות את ההריון, התוצאה תהיה חיובית אבל בפועל ההיריון לא נקלט, לא השתרש ברחם ולא ניתן יהיה לראות בבדיקת האולטרסאונד שק הריון. הריונות כימיים נפוצים מאוד ורוב הנשים אפילו לא ידעו שהיה להן הריון כימי ויחשבו שמדובר רק באיחור במחזור. יחד עם זאת, אם אתן מנסות להיכנס להריון ומבצעות את כל הבדיקות בזמן, סיכוי סביר שבמידה ותחוו הריון כימי תגלו זאת מיד יחד עם בדיקת הדם ולכן האכזבה בבדיקת הרופא היא בלתי נמנעת ומתסכלת.


סיבות נוספות לדימומים הן הריון חוץ רחמי או הפלה טבעית, חשוב לנו שתדעו שאתן לא לבד אלו סיבות שכיחות ונפוצות. אנחנו מרגישות שקשר השתיקה מתחיל להיפרם ויותר נשים משתפות ולגעת בסיבות האלו.


במקרה של דימום לא ניתן לדעת לבד אם מדובר בתופעה קלה וחולפת או במשהו רציני יותר ולכן ההמלצה שלנו היא לפנות לבדיקת רופאה באופן מיידי כדי להבין את המקור להופעת הדימום.  במידה ורופאת הנשים שלכן לא זמינה חייגו למוקד של קופת החולים שלכן ותוכלו לברר לאן להגיע לבדיקה.

אם אתן לא בהריון, סביר להניח שהמחזור החודשי יגיע בעוד מספר ימים. אין ספק שהתקופה בה אנחנו מייחלות להיכנס להריון ולא ממש מצליחות היא אחת התקופות המורכבות שהחיים יכולים לזמן, בטח ובטח אם אנחנו נמצאות בעיצומם של טיפולי פוריות וחוסר וודאות שרק מעצימים את כל התחושות. המצב כרגע הוא כזה, לפחות עכשיו, לפחות החודש. איך מתמודדים עם האכזבה ועם תשובה שלילית?כאן תמצאו את הטיפים שלנו (מניסיון אישי מאוד) שיעזרו לכן לעבור את התקופה המורכבת הזאת.

שבוע 4 להריון

שבוע 4: התפתחות העובר


הביצית שעברה לגור ברחם התפצלה, לשני חלקים. חלק אחד יהפוך לשליה המחוברת לדופן הרחם והיא זו שתספק לעובר חמצן ומזון. החלק השני, יהפוך להיות התינוק או התינוקת שלך. במקביל מתחיל לעטוף את העובר שק שבהמשך יהיה שק מי השפיר.
ואגב, העובר כבר ממש גדל והוא באורך של 0.5 מ"מ.

 

 

 

 בשורה התחתונה בשבוע 4

 

- עכשיו אפשר לעשות בדיקת הריון ביתית. לפעמים בשבוע 4 שהוא ממש תחילת ההריון הורמון HCG עדיין נמוך, הבדיקות הביתיות מחפשות את ההורמון בשתן ולא מצליחות לאתר אותו כשהוא נמוך. תוצאה שלילית לאחר איחור אינה בהכרח מעידה שאין הריון, כדאי לנסות שוב בעוד מספר ימים. ההמלצה היא לבצע את הבדיקה עם הפיפי הראשון של הבוקר, אז ריכוז הורמון ההריון בשתן נמצא בשיאו.


- קיבלתן שני פסים?
פתחו את האפליקציה של קופ"ח שלכן ושלחו לרופאת הנשים או לרופאת המשפחה בקשה להפניה לבדיקות דם שכוללות גם בדיקת הריון ובדיקות דם ראשוניות לתחילת מעקב הריון. במקביל קבעו תור לבדיקה אצל רופאת נשים שתלווה אתכן לאורך ההריון, את התור כדאי לתזמן לסביבות שבוע 6-8 לבדיקת אולטראסאונד ראשונה (ומרגשת!) הידועה בכינויה ׳בדיקת דופק׳.

 

- אם אתן נוטלות תרופות באופן קבוע בדקו מול הרופאה המטפלת (רופאת משפחה) אם מותר לנטול אותן בהריון, במידה ולא תבדקו עם הרופאה אפשרויות אחרות וחלופיות בזמן הריון. ניתן לבדוק טלפונית גם מול המרכזים הטרטולוגיים באופן עצמאי.

 

- לא לשכוח: לנטול חומצה פולית, לשתות מים ולבדוק את רשימת המאכלים אשר אינם מומלצים לאכילה בזמן הריון.


- אנחנו סופר מתרגשות איתכן וכמו שראיתן יש לכן מלא משימות (בלי להלחיץ המשימות גדלות ביחד איתנו), הכנורשימה מפורטת של כל הדברים שכדאי לעשות ברגע שמתגלים להם שני הפסים המרגשים האלה.


- אם אתן רוצות תמיכה, הכוונה, עצה, מקום לשאול בו את מיליון השאלות שצצות לכן בראש או סתם להתחיל להכיר את עולם האימהות אתן יותר ממוזמנת להצטרף אלינו בפייסבוק אמהות בסטייל – הקבוצה הסודית קהילה חמה ועוטפת.


- והמלצה חמה אחרונה לשבוע 4, אתן מוזמנות להאזין לפרק מס׳ 4 בפודקאסט שלנו בו שוחחנו עם טובה קראוזה, דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת נשים בהריון, על כל מה שכדאי לכן לדעת.

Play להאזנה:

 

 

לשבוע הקודם >>

 

לשבוע הבא >>

 

 

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן