לידה טבעית מתייחסת ללידה ללא התערבות חיצונית, היא מתקדמת באופן טבעי בקצב של הגוף שלנו. לפני הכל חשוב לדעת שלידה טבעית ללא התערבות יכולה להתקיים אם אנחנו בריאות, נושאות ברחמנו עובר אחד במנח ראש, ההריון תקין ללא סיבוכים והלידה מתרחשת בין השבועות 37-42. אנחנו ממליצות לבדוק מראש מול בית החולים שבו אתן מתכננות ללדת מה הקריטריונים שלהם ללידה טבעית, כדי להיות מוכנות, במידה ואתן מעוניינות ללדת באופן טבעי כדאי להתייחס גם לקריטריונים אלו בבחירת בית החולים.
לפני שאנחנו צוללות למדריך, חשוב לדעת שכל לידה היא שונה, כל בחירה היא לגיטימית וגם לא תמיד הלידה מתקדמת בדיוק כמו שחלמנו. ההמלצה שלנו היא להכיר את כל האפשרויות כדי שברגע האמת נוכל לבחור את הדרך שמתאימה לנו מתוך ידע ואם יהיו שינויים נוכל לנסות להתאים אותם למציאות החדשה.
אם זאת לידה ראשונה, ההמלצה של מיילדות היא להגיע לבית החולים בשלב שבו הצירים צפופים יחסית, ההפרש ביניהם הוא 3-4 דקות ואורך של כל ציר הוא כדקה. כך שבעצם חלק גדול מהצירים יהיו בבית או במקום שבו אתן מרגישות בנוחות כדי שהלידה תתקדם בקצב שלה ובלי לחצים חיצוניים להתערבות רפואית.
חשוב לדעת שיש מקרים שבהם צריך להגיע במיידי לבית חולים גם אם הצירים לא צפופים וארוכים. כאן אפשר למצוא סימנים ללידה המתקרבת וגם תמרורי אזהרה שמחייבים יציאה מיידית לבית חולים.
תנועתיות בזמן הצירים
הצירים הראשונים לרוב פוגשים אותנו בסביבה הטבעית שלנו בבית או בעבודה, עוד לפני ההגעה לחדר לידה. אם זאת לידה ראשונה והיכרות ראשונית עם צירים, בהתחלה אנחנו לא מוצאות מנוחה ומנסות להבין האם אלו הצירים שעליהם אומרים "כשהם יגיעו את תדעי, אין דרך להסביר אותם".
לפעמים ממש עם תחילת הצירים אנחנו מרגישות צורך אינסטינקטיבי לזוז, להניע את האגן מצד לצד או בתנועות מעגליות. תנועתיות זו עוזרת להתמודדות עם כאבי צירים, מקדמת את העובר באגן ומסייעת להכוונתו לתעלת הלידה. התנועתיות יכולה להיות בכל קצב וצורה שגורמת לנו להרגיש נכון, היא יכולה להיות מלווה במוזיקה או בשקט מוחלט, תוך כדי נשימות, הליכה, סיבובי אגן, ריקוד, כל מה שעושה טוב ומרגיש נכון זה מעולה.
יש מספר תנוחות שיכולות להקל ולעזור, כדאי לנסות אותן מראש, להכיר אותן ולשלב ביניהן בזמן הלידה.
הישענות זקופה קדימה
בתנוחה זו אפשר להישען קדימה על קיר, משענת של כיסא, מלווה וכו'. זו תנוחה המאפשרת תנועתיות ונעזרת בכוח הכבידה, כך שהבטן לא מתכווצת לכיוון הנגדי ומכוונת את העובר להתברגות נכונה.
עמידת שש
הישענות בעמידת שש על כדור פיזיו, מזרון, כרית, רצפה או כל דרך שמרגישה נכון, במקביל מלווה יכול להחזיק ולתמוך בטן. תנוחה זו מאפשרת תנועתיות טובה לאגן ואם אתן נשענות על כדור או אביזר אחר יש גם מנוחה לפלג הגוף העליון.
ישיבה
ישיבה תאפשר לגוף לנוח, עד כמה שניתן להגיד מנוחה ולידה טבעית באותו משפט.
אפשר לשבת על כדור פיזיו, כיסא, ספה ועוד באופן זקוף או להישען מעט קדימה ותוך כדי לנסות לזוז במעגליות או קפיצות קטנות.
שכיבה
שכיבה לא פועלת נגד כוח הכבידה ובאופן עצמאי קשה לזוז בה בצורה יעילה, כדאי להימנע משכיבה אם זה מתאפשר. אם אתן מרגישות צורך לנוח ולשכב לכו על זה, הכי חשוב להקשיב לגוף ולמה שהוא מסמן לנו.
בכל התנוחות, אם זה מרגיש נכון ומקל אפשר לבקש מהמלווה לעסות את הגב התחתון או ללחוץ על נקודות מסוימות שיכולות להקל ולפעמים גם רק מגע של יד חמה ואוהבת עוזר.
משככי כאבים בלידה טבעית
אחד הדברים שאנחנו הכי חוששות ממנו לפני לידה ועם הבחירה בלידה טבעית הוא ההתמודדות עם הכאב. זה כאב שאנחנו לא מכירות, לא חווינו אותו בעבר ואנחנו לא יודעות איך נתמודד איתו. אנחנו כאן כדי לגלות לכן מספר משככים טבעיים, שכנראה לא יבטלו לחלוטין את כאבי הצירים אבל הם יכולים לסייע ולתת תחושת הקלה. את כל המשככים האלו אפשר וכדאי לשלב עם תנועתיות.
מים מים מים
למגע של המים עם הגוף שלנו יש משהו מאוד משחרר. בבית וגם בזמן הלידה בבית חולים כדאי להיכנס למקלחת נעימה, לכוון את המים לגב התחתון. אם יש לכן אמבטיה או שבחדר הלידה יש אמבטיה או ג'קוזי מלאו מים בטמפרטורה נעימה ולא רותחת וכנסו פנימה. המים באמבטיה משחררים את העומס שנוצר על הגוף ממשקל ההריון ושילוב של זרמי ג'קוזי על נקודות בגב יכולים להקל על כאבי הצירים. חשוב לזכור גם לשתות מים, אנחנו לא רוצות להתייבש בזמן לידה שלעיתים יכולה להיות ארוכה. התייבשות יכולה להוביל להתערבות רפואית.
חשוב לדעת, במקרה של ירידת מים או דימום אסור להיכנס לאמבטיה או ג'קוזי מחשש לזיהום.
ארומתרפיה
שימוש בשמנים עם ריחות שונים משדרים למוח שלנו לשחרר הורמונים של רגיעה וזה לגמרי יכול לסייע בהקלה ובקידום הלידה. כדאי מראש לבחון את הריחות השונים, לא כל ריח מתאים לנו ויש ריחות שיכולים לגרום לנו לתחושות לא נעימות. יחד עם זאת גם בזמן הלידה יכול להיות שריח שהיה נעים לנו בבדיקה המוקדמת יגרום לתחושה לא נעימה ונעדיף לא להשתמש בו. דולות ממליצות לטפטף מספר טיפות על מגבת או בד ולהניח צמוד אלינו ואם הריח גורם לתחושה לא נעימה קל להרחיק מאיתנו את הריח.
שמנים בעלי יכולת הרגעה והרפייה: תפוז, הדרים, יסמין, לבנדר, קמומיל, ילנג ילנג.
עיסוי ולחיצות על נקודות בגוף
מגע של יד אוהבת ותומכת יכול להקל על כאבי הצירים, יחד עם זאת חלקנו ממש סובלות מכל מגע בזמן הלידה. כמו תמיד ההמלצה שלנו היא להקשיב לגוף ולצורך שלנו, אם מגע לא נעים לנו זה בסדר להפסיק אותו, הכי חשוב שנרגיש בנוח בזמן לידה בין אם זאת לידה טבעית או לידה עם משככי כאבים.
לחיצות על נקודות מסוימות בגוף יכולות להקל ולעזור להתקדמות הלידה, כדאי להכיר אותן מראש גם למלווה שעתיד להיות איתכן בחדר לידה. אם אתן מתכננות להיעזר בדולה, תוכלו לבדוק איתה לגבי לחיצות וכלים נוספים שהיא משתמשת ומביאה איתה. בנוסף, חלק מבתי החולים מאפשרים כניסה של מטפלות שיאצו, רפלקסולוגיה וכו'.
יש מספר נקודות לחיצה, ריכזנו לכן את שלושת הנקודות העיקריות, לחיצה על הנקודות האלו יכולה להיות עם האגודלים או המרפקים:
רום הכתף – נמצאת בחלק האמצעי על הכתפיים, בין עמוד השדרה לקצה הכתף.
גב תחתון – מיקום הנקודות הוא בגב התחתון, לצידי עמוד השדרה (לא עליו), מעט מעל האגן.
מקלעת השמש, כף הרגל – שקע בכרית כף הרגל, אם נקפל את האצבעות כלפי פנים נוכל לזהות את השקע.
חשוב לדעת שאסור ללחוץ על נקודות אלו ונקודות נוספות לפני הלידה ולפחות לפני שבועות 38-39 מכיוון שהן עלולות להוביל ללידה מוקדמת.
תנוחות ללידה טבעית
בזמן הצירים והלידה הגוף שלנו משתמש ונעזר בכוח הכבידה, בלידה טבעית כוח הכבידה מפעיל את כל האנרגיות לכיוון והתברגות נכונה של העובר. ברגע הלידה, עם צירי הלחץ והלחיצות הגוף שלנו ממש יבקש להיכנס לתנוחות שנכונות עבורו, כל תנוחה אפשרית וכל תנוחה היא לגיטימית.
כריעה
תנוחה סופר אידיאלית לשלב הלחיצות, הגוף משתמש בכוח הכבידה בצורה מיטבית. החיסרון בתנוחה זו שהיא קשה לביצוע, מרכז הכובד שלנו משתנה בהריון ואנחנו יוצאות פיזית מאיזון בקלות. זוכרות את הרגעים שבהן הרגשתן שאתן לא יציבות ונהיות קלאמזיות? זה בדיוק זה. אפשר להיכנס לתנוחת כריעה גם על המיטה בעזרת הצוות הרפואי והמלווה או להיעזר בשרפרף לידה ולהיעזר במלווה להישען עליו, כך הכריעה יותר קלה פיזית.
עמידת שש
בדומה לעמידת שש בתנועתיות, גם בשלב הלחיצות והלידה עצמה תנוחה זו יכולה להיות אפקטיבית מאוד. אפשר להיעזר במלווה לתמיכה, בכדור או באביזר אחר.
שכיבה על הצד
אם רפואית לא מתאפשר להיות בתנוחה אחרת או שזה מה שהגוף מרגיש שהוא צריך, לידה בשכיבה על הצד היא לגמרי אפשרית ולרוב עדיפה על פני שכיבה על הגב. בתנוחה זו אין הרבה לחץ על הגב התחתון, היא נוחה יותר לצוות ולכן גם בחלק מבתי החולים הצוותים הרפואיים ינסו לכוון ללידה בשכיבה, היא מאפשרת ניטור ואפשר ללדת כך גם בלידה טבעית וגם בלידה עם משככי כאבים שבה לא ניתן לעמוד.
הכנה מוקדמת ללידה טבעית
אם כחלק מההכנה ללידה אתן מגיעות לקורס הכנה ללידה, אנחנו ממליצות לחפש ולהגיע לקורס תומך בלידה טבעית או קורס שמשלב גם וגם. בקורסי הכנה ללידה לומדים על שלבי הלידה, כלים ושיטות שונות להתמודדות עם הלא נודע. בחלק מהקורסים יש גם שילוב של תרגול שבו לומדים ומתרגלים תנועתיות בתנוחות שונות, נשימות ועוד.
כחלק מההכנה, חשוב לנו להכניס גם את בחירת המלווה. לפעמים אנחנו לא רוצות להעליב או לפגוע במי שאנחנו יודעות שרוצה להגיע ללידה, בין אם זאת אמא, חמות, אחות וכו'. חשוב לנו שתדעו שגם למלווה יש תפקיד חשוב מאוד במהלך הלידה. תפקיד המלווה הוא לתמוך, להכיל ולדאוג לנו החל ממגע, מילים מחזקות, להביא לנו קרטיב מרענן ועד להתנהלות מול הצוות הרפואי. אנחנו ממליצות להגיע בליווי של מי שאנחנו יודעות שנוח לנו איתם ונוכל להניח מחוץ לחדר הלידה את כל המשקעים. המטרה המשותפת היא ליצור אווירה נעימה ורגועה ככל האפשר.
באיחולי לידה מעצימה, מרגשת עם חוויה טובה אנחנו מזמינות אתכן להצטרף לקבוצת האימהות שלנו אמהות בסטייל – הקבוצה הסודית.