שבוע 13 להריון, מה קורה לנו?

 

מוכנות? השבוע האחרון של השליש הראשון מתחיל ממש ע-כ-ש-י-ו! כן כן, עברתן 1/3 דרך והגעתן לשבוע 13 שהוא השבוע שסוגר את הטרימסטר הראשון להריון.


הגוף המופלא שלנו כבר עובד במרץ ומתכונן להנקה. בשדיים החל ייצור הקולוסטרום, זהו נוזל סמיך בעל גוון צהבהב, יש המכנים אותו זהב נוזלי. הוא מכיל נוגדנים ומרכיבים תזונתיים הכרחיים לתינוק בימי חייו הראשונים. הקולסטרום מופרש בימים הראשונים שלאחר הלידה ומספק את המזון לתינוק עד שחלב האם מתחיל לזרום.


אצל חלקנו השבוע מתחיל להיווצר פס כהה לאורך הבטן והפטמות מתחילות להיות כהות יותר. זה תהליך טבעי של הגוף, גם כאן הגוף מתחיל להתכונן ללידה ולהנקה. בשבועות הראשונים לחיים התינוק מבחין רק בין גוונים כהים לבהירים, הפס לאורך הבטן והפטמות הכהות אמורות למשוך את המבט שלו ממש מהרגע הראשון שהוא יוצא לאוויר העולם, אינסטינקטים זה כאן.


לפעמים הפס והתכהות הפטמות מתחילים בשבועות מתקדמים יותר, לפעמים השינוי כמעט לא נראה או שהכל נשאר אותו דבר, כל גוף שונה הסימנים האלו לא מעידים על תקינות ההריון, העובר והקשר שלנו עם התינוק.

 
הצרבות הגיעו?

אם התשובה היא כן, קודם כל אנחנו שולחות חיזוקים, זו תופעה ממש לא נעימה ודי מציקה. לעיתים נרגיש את הצרבת מתחילה לאחר האוכל, בזמן שכיבה, במהלך או לאחר פעילות גופנית. בפועל, אין באמת חוקיות והיא עשויה להופיע גם בנסיבות אחרות, סתם ככה ללא כל התראה

מוקדמת. ישנן דרכים שונות לטפל ולהקל על תופעת צרבת בהריון, מוזמנות לקרוא עוד כאן >


שבוע 13: התפתחות העובר


שבוע עבר והמשקל של העובר הוכפל! בשבוע 13 הוא שוקל כ-30 גרם והוא בערך בגודל של קיווי.

הריון שבוע 13

 משקל השליה זהה בערך למשקל העובר והעיניים התמקמו במרכז הפנים, העפעפיים נשארות עצומות על מנת להגן עליהן. בשלב זה מיתרי הקול מתפתחים וכך גם שאר איבריו הפנימיים ועצמותיו של העובר. כל מערכות הגוף כבר קיימות אך יש עוד זמן עד שיגדלו ויתפתחו ויהיו מוכנות לחיים שמחוץ לרחם העוטף.

 

 

בדיקות בשבוע 13

 

השבוע הוא השבוע האחרון שבו אפשר לעשות בדיקת שקיפות עורפית, תוכלו לקרוא עליה בהרחבה כאן. את הבדיקה אפשר לעשות עד לשבוע 13 פלוס שישה ימים.


את השקיפות העורפית מבצעים בשילוב עם בדיקת סקר ביוכימי, שבה בודקים שני סוגי חלבונים (PAPP-A וחלבון free BHCG) שניהם מופרשים מהעובר ומהשליה, הבדיקה היא בדיקת דם רגילה. את תוצאות שתי הבדיקות משקללים ביחד עם פרמטרים נוספים כמו גיל האם ושבוע הריון, תוכנת מחשב מבצעת חישוב סטטיסטי ומחשבת את הסיכוי לעובר עם תסמונת דאון.


שתי הבדיקות, שקיפות עורפית וסקר ביוכימי הן בדיקות סטטיסטיות ולא אבחנתיות, הן לא יכולות לאשר או לשלול בוודאות תסמונת דאון אצל העובר.
חשוב לדעת, בחלק מקופות החולים צריך לקבוע תור מראש למעבדה עבור בדיקת הסקר הביוכמי וההמלצה היא לבצע את הבדיקה עד 48 שעות מביצוע השקיפות העורפית.
זאת נשמעת בדיקה מלחיצה ואנחנו כאן כדי לתת נקודה נעימה, בבדיקה הזאת תראו את העובר והוא כבר לא נראה כמו בבדיקת דופק נקודה קטנה, הוא כבר נראה כמו תינוק. חוץ מזה לפעמים אפשר כבר לגלות את מין העובר, לא תמיד בדיוק מוחלט (בשביל דיוק צריך לחכות לסקירה הראשונה או ללידה), גם הניחוש הקטן כבר מתחיל להעלות את רמות ההתרגשות.


במידה ויש צורך לפי המלצה מהרופאה, השבוע הוא השבוע האחרון שבו ניתן לבצע בדיקת סיסי שליה . בבדיקה זו דוגמים כמות קטנה של סיסי שליה, שהן היחידות הקטנות שמהן השליה מורכבת. השליה והעובר נושאים את אותו מטען גנטי ולכן מהדגימה ניתן ללמוד על המטען הגנטי שלך העובר ולאבחן סיכון למחלות שונות.

 

המלצות סטייל וביוטי

 

התאפקנו המון זמן עם שופינג בגדי הריון וזה כבר ממש מדגדג בקצות האצבעות!

 

עכשיו אפשר להתחדש עם מכנסי הריון סטרצ'ים או עם ג'ינס הריון נמתח והכי חשוב שיהיו נעימים, אנחנו עוד נגדל איתם.
התחושה הכללית מתחילה להיות טובה יותר וגם כשטוב לנו אנחנו ממליצות להמשיך בשגרת הטיפוח שנוצרה משבועות ההריון הראשונים. אנחנו אוהבות למרוח קרם או שמן גוף ולהזין את העור שנמתח, הלחות יכולה לעזור בריכוך העור ולעיתים גם במניעת סימני מתיחה.
רוצות להתייעץ על שגרת טיפוח וטיפים לטיפול בסימני מתיחה? האמהות המדהימות בקבוצה שלנו ישמחו לעזור. קליק ואתן בדרך להצטרף לקבוצה הסודית.

בשורה התחתונה בשבוע 13

 

- הזדמנות אחרונה לבדיקת שקיפות עורפית, את הבדיקה ניתן לבצע עד שבוע 13 פלוס שישה ימים.


- הבדיקה הבאה היא סקירה מוקדמת המכונה גם סקירה ראשונה, את הבדיקה ניתן לבצע בשבועות 14-16. אנחנו מרחיבות עליה בשבוע 14 וגם כאן.

 

- בשבוע 13 ההמלצה הרפואית היא להתחיל צרוך תוסף ברזל. נפח הדם שלנו עולה וזה מוריד את רמות ההמוגלובין (שבין היתר מורכב גם מברזל), במקביל העובר צורך ברזל ישירות מאיתנו. לכן ההמלצה היא לתגבר את הגוף עם תוסף ברזל, למרות שההמלצה יחסית גורפת תמיד מומלץ לפני נטילת תוספים לבדוק מול הרופאה שלנו, לפי בדיקות דם וההיסטוריה הרפואית היא תוכל להמליץ או לא על נטילת תוספי תזונה. חשוב לשים לב, לרוב תוספי ברזל להריון מכילים כבר חומצה פולית ולכן אם התחלתן לקחת תוסף ברזל, בדקו אם הוא מכיל חומצה פולית ותוכלו לוותר על נטילתה בנפרד.


- אם בעבודה עדיין לא גילו על ההריון, עכשיו יכול להיות זמן טוב לשבת עם המנהלת לשיחה בארבע עיניים ולשתף אותה. לפי החוק היבש אנחנו מחוייבות לספר למעסיקה על ההריון עד חודש חמישי. בשביל לשמור על יחסי עבודה תקינים, מלאי אמון ולקבל תמיכה בזמן היעדרויות לצורך בדיקות היינו ממליצות לספר לפני המועד האחרון.


בפרק 27 של הפודקאסט שלנו, אירחנו את עו"ד נטלי אוזן לשיחה על זכויות וחובות שיש לנו כנשים וכהריוניות.
PLAY להאזנה:

 

 

לשבוע הקודם >>

 

לשבוע הבא >>

 

 

 

 

ברוכות הבאות, נעים מאוד להכיר

שמי טל מאור זינגרמן, המייסדת והעורכת של ׳אמהות בסטייל׳.

מעצבת, יזמית, אשת קהילות ותוכן, נשואה לשי ואמא גאה לשתי בנות שהן פשוט החיים שלי. בשנת 2010 פתחתי את הבלוג הראשון שלי ׳כלות אורבניות׳ ומאז אני לא מפסיקה לכתוב ולצלם. כאן במגזין ובקהילות שלנו אני משתפת את כל ההמלצות והתובנות שלי כאמא מכורת עיצוב ואסתטיקה וגם סוקרת שלל מוצרים מעולמות הלייף סטייל לאמהות וילדים.

במהלך השנים האחרונות התאהבתי בחינוך המונטסורי והחלטתי להתעמק באהבה האמיתית שלי: לבבות של ילדים והורים.
בשנת 2021 התחלתי ללמוד את הגישה באופן רשמי בארגון המונטסורי העולמי מייסודה של ד״ר מריה מונטסורי וממשיכי דרכה.
כיום אני בעלת תעודת מונטסורי אסיסטנט לגילי 0-3, 3-6 וגם 6-12

ובאוקטובר 2023 התחלתי ללמוד לקבלת תואר דיפלומה בינלאומי ולהפוך למדריכה מונטסורית מוסמכת AMI .

אני מאמינה שתוכן טוב, יפה ואיכותי יכול לשדרג מהותית את חווית האימהות ובעיקר לגרום לכל אחת מאיתנו לא להרגיש לבד.
ואם הגעת עד לכאן,
כנראה שאת מסכימה איתי ואת הכי מוזמנת להצטרף!


מחכה לך בקבוצה הסודית  בקבוצת עיצוב חדרי הילדים  וגם באינסטגרם הפעיל שלי >

 

 

טל מאור זינגרמן